Az élet 272 felett, visszatekintés gyerekkorunk meghatározó nyarára, egy legendás magyar hős, a nagy “gyerek vagy nem gyerek” dilemma, kiemelt filmek szakértői kommentárral vagy az év legjobb rövidfilmjei. Mint mindig, most is izgalmasabbnál izgalmasabb filmek várnak rád, ha a Cinego oldalán barangolsz.

MÁR ELÉRHETŐ

Darren Aronofsky idén Oscar-díjjal kitüntetett alkotása, A bálna extrém testi adottságokkal rendelkező főhőse fontos tettre szánja el magát. Charlie (Brendan Fraser) egy 270 kilós középiskolai angol tanár, akinek élete nagyot fordul, mikor elhagyja családját férfi szeretője miatt, megromlik a kapcsolata tinédzser lányával, Ellie-vel (Sadie Sink) is. A férfi depressziója és kóros elhízása miatt régóta nem hagyta el az otthonát, online tartja meg óráit is. Egyetlen barátja Liz (Hong Chau) megpróbál neki segíteni, amiben csak tud. Egy nap Charlie úgy dönt, szeretne kapcsolatot teremteni elhidegült 17 éves lányával.
MEGNÉZEM

 

Charlotte Wells katartikus első alkotása, a Volt egyszer egy nyár az emlékezés filmje. Az 1990-es évek végén a tizenegy éves Sophie és édesapja, Calum (Paul Mescal) egy török ​​tengerparti klubban nyaral. Fürödnek, biliárdoznak és élvezik egymás társaságát. Calum a legjobb énjét adja, Sophie pedig úgy gondolja, hogy vele minden lehetséges. Amikor a fiatal lány egyedül van, barátkozik és új tapasztalatokat szerez. Noha minden együtt töltött pillanatot élvez az apjával, azt is látja, hogy Calum viselkedését időnként melankólia és titokzatosság hatja át. Húsz évvel később a miniDV-felvételek közötti űrt valós és képzelt emlékek töltik ki, Sophie emlékei új értelmet nyernek, miközben megpróbálja kibékíteni az apát, akit ismert, azzal a férfival, akit nem ismert.
MEGNÉZEM

A 2021-ben, 79 éves korában elhunyt Jankovics Marcell utolsó filmje, a grandiózus Toldi adaptáció csütörtöktől érhető el a Cinego-n. Arany János elbeszélő költeményének főszereplője egy igazi magyar szuperhős, egy naphérosz. Toldi Miklós történetén keresztül tanúi lehetünk egy irgalmatlan erejű kamaszfiú felnövésének, aki megtanulja használni és uralni a saját képességeit, hogy Nagy Lajos király leghíresebb lovagjává válhasson. Jankovics Marcell és Csákovics Lajos rendezők animációs filmjében nemcsak az ármánykodó báttyal való viszályt és az önmagát kereső ifjú belső vívódásait éljük át, de teljes gazdagságában megjelenik benne a lovagi világ és a magyar puszta, illetve a lápvidék is. Együtt barangolunk Toldival a mocsárban és a XIV. századi Pest utcáin, ahogy mindennel és mindenkivel szembeszállva küzd az igazságáért.
MEGNÉZEM

 

Szokás szerint idén is van Friss Hús a Cinegón: ezúttal a legjobb nemzetközi rövidfilmekből válogattak egy estére valót. És, hogy pontosan mely alkotásokról van szó? A nemzetközi versenyfilmes szekció különdíjasai: Fucking Head (22') , Cherries (15’), Sierra (15') . A Queer Dreams szekció közönségdíjasa: Troy (16') És a legjobb nemzetközi rövidfilm díj nyertese: Roadtripper (21')
MOST MEGNÉZEM, mert a filmek már csak egy hétig, június 30-ig érhetők el!


TANULJ FILMNYELVET SZABADON!

A napokban adtuk hírül, hogy a Cannes Lions Kreatív Kommunikációs Fesztiválon a DDB Budapest, a Freeszfe és a Cinego közös projektje, a Cinego Campus Ezüst oroszlán minősítést kapott. A projekt keretében mindenki beülhet Freeszfés oktatók tanóráira - ezzel nemcsak a programban résztvevő filmekről, filmnyelvről és filmtörténetről tudhat meg többet, de egyben támogathatja is a Freeszfe működését. Jelenleg három alkotás érhető el oktatói kommentárral: Bernáth Szilárd Larry című filmje (Gelencsér Gábor magyar filmre fókuszáló kommentárjával), A titokzatos nő Park Chan-Wooktól (Schwechtje Mihály szerzői és műfaji filmes központú előadásával) és az Oscar-díjas Az ügyfél Asghar Farhaditól (Báron György iráni filmes kitekintésével), de a szervezők hamarosan újabb három audiokommentárral ellátott mozgóképpel bővítik a kínálatot.
ÉRDEKEL


HAMAROSAN ELÉRHETŐ

Rebecca Zlotowski alkotásának, a Mások gyerekei című francia drámának főhőse Rachel (Virginie Efira), aki szenvedéllyel teli életet él: tanárnőként imádja a munkáját, gitárórákra jár, gyakran találkozik a barátaival és egyre közelebb kerül az új szerelméhez, Alihoz (Roschdy Zem). A férfinak a korábbi kapcsolatából már van egy négyéves kislánya, akit Ali egy idő után be is mutat a nőnek. A kezdeti nehézségek ellenére Rachel és a kislány közel kerülnek egymáshoz, igazi kapcsolódás alakul ki közöttük, de folyamatosan kísérti hármójukat a kérdés, hogy igazi családdá tudnak-e válni. Ráadásul Rachel lassan negyvenéves lesz, és él benne a vágy, hogy ő maga is gyereket szüljön. Vajon érdemes ezért mindent feláldoznia, amit eddig felépített, vagy élhet enélkül is teljes életet?
JÚNIUS 29-TŐL ÉRHETŐ EL.

Horror is és vígjáték is? Az amerikai-kanadai-finn koprodukcióban készült Amitől félünk-től mindkettőt egyszerre megkapod. Ari Aster, a kultikus Örökség és Fehér éjszakák rendezőjének alkotásában Joaquin Phoenix a Joker Oscar-díjas szerepe után ismét briliánsan alakítja a külvilág őrületére saját őrületével válaszoló kisembert. Beau élete folyamatos rettegés, csak a pszichiáter által felírt gyógyszerekkel képes kimenni az őrültekkel teli utcákra. Anyjának váratlan telefonhívása mégis arra kényszeríti, hogy elinduljon. Az abszurd humorral átitatott, horrorisztikus utazáson a legsötétebb félelmek a legnagyobb kalandokká válnak. Vajon célba ér Beau, vagy felemésztik lelkének sötét bugyrai?
JÚLIUS 6-TÓL NÉZHETED MEG.