A kiállítást az Országos Széchényi Könyvtár Diafilm- és Fotótárának vezetője, B. Müller Magda fotóművész és munkatársa Csillag Katalin állította össze.

regi_idok_focija_500


A Garas Dezső emlékére rendezett kiállításról Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója egy keddi tájékoztatón elmondta: az Országos Széchényi Könyvtár önálló fényképtára 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a különböző gyűjteményekben található fényképek feldolgozását, megfelelő tárolását és szolgáltatását biztosítsa. A gyűjteményben több mint 950 filmről található kutatható anyag.

Az igazgató tájékoztatása szerint a Garas Dezső filmes alakításait felidéző fotókiállítás hosszú ideig látható lesz a Nemzeti Színházban.

ripacsok_500


Garas Dezső 1957-ben kapta meg diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Először a Nemzeti Színházhoz szerződött, 1965-ben lett a Madách Színház tagja, 1975-ben szabadúszó lett, egy év múltán pedig a Mafilm színészgárdájának tagja. Játszott a Szolnoki Szigligeti Színházban 1990-92-ben, 1993-95-ben a Művész Színház tagja volt. Megszámlálhatatlanul sok szerepet játszott el színpadon.

Filmes pályafutása 1954-ben az azóta legendává vált Liliomfival kezdődött, amelyben az ifjú Schnapsot alakította. A legenda folytatódott a Két félidő a pokolban (1961) című filmmel, majd a Krebsz, az Isten (1969), 1973-ban a megszállott Minarik Ede a gőzmosodás (Régi idők focija) következett. Országos siker volt az Abigél című négyrészes filmsorozat (1976), amelyben König tanár urat alakította.