Fliegauf, Mundruczó és Karchi Perlmann alkotásait díjazták

November 7-14. között rendezték meg Limában a kelet-európai filmek első nemzetközi fesztiválját. A Peru fővárosában „Al Este De Lima” címmel megrendezett seregszemle Fliegauf Benedek több munkáját is műsorra tűzte. A 2004-ben készült Dealer című Fliegauf-film a limai seregszemlén a legjobb film díját nyerte el – tudatta a Magyar Filmunió.

Az Európa keleti felének filmművészetére összpontosító cottbusi filmfesztiválon a Nemzetközi Filmklub Szövetség (FICC) zsűrije Mundruczó Kornél Delta című rendezését méltatta Don Quijote-díjával.

Az Amerikában élő Karchi Perlmann 26 perces Vacsora című alkotása a legjobb rövidfilm díját nyerte el a cottbusi filmfesztiválon, melyet 18. alkalommal rendeztek meg. A Berlin és Drezda között fekvő városban az elmúlt héten összesen 136 film volt látható, melyek 36 országból érkeztek.


Dealer


A Másik bolygó sikere az 57. Mannheim Heidelbergi Filmfesztiválon

Az Another Planet – Másik bolygó című alkotás nyerte a november 6-16 között megrendezett 57. Mannheim – Heidelbergi Film Fesztivál Nemzetközi Zsűrijének különdíját.

Az Edgar Reitz vezette zsűri, az alkotást mesterműnek nevezte, és indoklásában kiemelte, hogy a film művészi formájával és spiritualitásával túllép a dokumentumfilm határain. A Másik bolygót teltházas vetítéseken mutatták be, körülbelül kétezer néző látta a fesztiválnak otthont adó két városban, egyik kedvence lett a közönségnek, és a nemzetközi kritikusoknak is.

Az Another Planet ezen a héten mutatkozik be az Egyesült Államokban a november 17 és 23 között megrendezésre kerülő 31. Denveri Nemzetközi Film Fesztiválon, ahol az alkotást 5 másik filmmel a Maysles testvérekről elnevezett rangos díjra jelölték.


Another Planet - Másik bolygó


Lehet nevezni a NexT Rövidfilmfesztiválra

Harmadik alkalommal szervezik meg Bukarestben a NexT Rövidfilmfesztivált 2009. április 1–5. között. A Filmtett híradásai szerint a fesztiválra olyan fikciós és animációs kisfilmeket lehet nevezni, amelyek 2007. január 1-je után készültek, a jelentkezési határidő pedig 2009. január 10.

A versenyprogramon kívül a fesztivál ideje alatt lesznek különböző workshopok, valamint kerekasztal-beszélgetések.

A filmeket DVD PAL formátumban várják a szervezők a következő címre: Str. Traian 179, 024043, Bucuresti, Romania. A fesztivál fődíja 4000 euró. A legjobb rendező és a legjobb főcímdal szerzője 2000–2000 euróban részesül.

További részletek és a jelentkezési űrlap letölthető itt