Jubiláló trieszti filmfesztivál

Nyugat és Kelet, az Alpok és az Adria találkozásánál fekvő Triesztben január 15-22. között ünneplik Közép-Európa filmművészetét, idén immáron 20. alkalommal – tudatta a Magyar Filmunió. A trieszti filmfesztivál 150 mozgókép olaszországi premierjének, valamint gazdag szakmai programok színhelye a napokban.

Mundruczó Kornél Delta című filmje a játékfilmversenybe kapott meghívást, a fiatal magyar rendező személyesen mutatta be legutóbbi filmjét a trieszti fesztivál közönségének.

Enyedi Ildikó Első szerelem és Béres Dániel Malter című munkája a rövidfilmek között indul. Salamon András dokumentumfilmje, a Meséld el… szintén a versenyprogramba kapott meghívást. Szecsanov Martin Lopott ritmus című kísérleti kisjátékfilmje, mely a hip-hop kialakulásának meglepő történetét mutatja be az információs programban látható. 

Mészáros Márta az „Eastweek – Új Tehetségek és Nagy Mesterek” elnevezésű, a térség filmművészeti egyetemeinek részvételével megrendezett mesterkurzuson tartott előadást a közép-kelet európai filmrendezőnőkről. A szakmai találkozó keretében bemutatták Szabó István és Jiri Menzel közös portréfilmjét, a Rendezők cérnaszálon című dokumentumfilmet, melyet Újvári Judit rendezett.

Muhi András, az Inforg Stúdió alapító-igazgatója a 20. trieszti filmfesztivál zsűrijének tagja. 


Enyedi Ildikó: Első szerelem


Megjelent a Mozinet könyvsorozat harmadik kötete

Január 27-én jelenik meg a Mozinet-könyvek sorozat harmadik kötete,
Zsánerben címmel.

A tanulmánykötet cikkeit a Mozinet Magazin Zsánerben című rovatának anyagai adják. Tizenegy műfajtörténeti és -elméleti esszét tartalmaz a könyv, mindegyik egy kortárs filmalkotáson keresztül mutatja be a reprezentált zsáner jellegzetességeit, szabályait.

A Mozinet-könyvek első két részétől eltérően, a mostani kiadvány egy kooperáció eredménye, kiadótársat találtak a Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetségében. A Filmklubszövetség egy műfajtörténeti előadásokat tartalmazó dvd-t gyártott 2008 végén, amely öt előadást tartalmaz a műfajok történetéről, jellemzőiről, és kizárólag ezzel a könyvvel együtt kerül forgalomba.




Rotterdami filmünnep

38. alkalommal ad otthont Európa legnagyobb kikötővárosa, Rotterdam a hetedik művészet nemzetközi fiesztájának. Az innovatív alkotásokra szakosodott rotterdami nemzetközi filmfesztivál január 21-én kezdődött, és február 1-ig tart - tudatta Magyar Filmunió.

A fesztivál alkalmával több, mint száz új mozgóképet láthat először a nagyközönség, köztük két szokatlan kísérleti filmet: Fliegauf Benedek 59 perces Csillogás című rendezését és Kardos Sándor Kafka-adaptációját, a 42 perces Átváltozás-t. Utóbbi legfőbb különlegessége, hogy panocast kamerával vették fel, melynek látószöge közel 360 fok.

A befolyásos rotterdami filmfesztivál bemutatja Nemes Gyula Karlovy Vary-ban fődíjjal jutalmazott, a Kopaszi gáton forgatott Letűnt világ című munkáját is.

Mundruczó Kornél a seregszemle díjairól döntő ítészek sorában foglal helyet, a rotterdami fesztiválon műsorra tűzik Delta című legutóbbi filmjét.


Letűnt világ


Meglepetés Aubagne-ban

Simonyi Balázs és Tóth Barnabás tavalyi készített közös alkotását, a Meglepetést beválogatták a franciaországi Aubagne-ban megrendezett nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjába.

A film operatőre Lovasi Zoltán, zenéjét Pirisi László szerezte. A főbb szerepekben Bordi András, Bölöni Réka, Buzási Kamilla, Buzási Boglárka, és Tímár István (a Filmművészeti Egyetem portása) láthatók.