Emlékek és háború
Tristan Bauer: Blessed by Fire
Tristan Bauer argentín-spanyol produkciója, a Blessed by Fire (Tűzkeresztség) a Falkland-szigeteki háborús történet az Alapítók Díját nyerte el mint a legjobb játékfilm, Deborah Scranton The War Tapes című, Irakban állomásozó amerikai katonákat bemutató műve lett a legjobb dokumentumfilm.

A Blessed by Fire emlékiratokon alapuló szívszaggató története azt mutatja be, hogy a háború tűlélőinek számára a csatatér után sem szűnik meg a harc. A korábban latin-amerikai írókról (Borges, Cortazar) készített portréiról ismert Bauer filmje az első argentín feldolgozása az 1982-ben lezajlott brit-argentín háborúnak. A Blessed by Fire idén Goya-díjban is részesült Spanyolországban, mint a legjobb külföldi film.

A The War Tapes amerikai katonái maguk filmezték le életüket Irakban. Három katona 800 órányi felvett anyagából állt össze a film, melynek célja a háború valódi arcának megmutatása volt. A végeredményt azonban többen kritizálták, mondván, hogy inkább kedvet csinál a háborúhoz a fiataloknak.

A közönségdíj Linda Hattendorf The Cats of Mirikitani (Mirikitani macskái) című dokumentumfilmjének jutott, amely egy Hirosimában családját vesztett japán-amerikai hajléktalan történetét mutatja be. A legjobb játékfilmrendező az egyiptomi Marwan Hamed lett The Yacoubian Building című művéért, a legjobb dokufilmes pedig a török Pelin Esmer The Play (A játék) című alkotásért. A legjobb színész díját a német Jurgen Vogel vihette haza The Free Will (A szabad akarat) című moziban nyújtott alakításáért, a csehek pedig Eva Holubovára lehetnek büszkék színészi munkája miatt (Holiday Makers).

A méret a lényeg
Deborah Scranton: The War Tapes
A díjakat szombat este adták át. Az előzetes adatok alapján a fesztivál látogatottsága 62%-kal nőtt: idén már 445 ezer látogatót regisztráltak. Ebben persze segített a Poseidon és a Mission: Impossible III.premierje is. A szervezők úgy gondolták ugyanis, hogy ezek a nagy mozifilmek felhívják a figyelmet a fesztiválon futó, talán egyébként még DVD-n sem elérhető filmekre is.

A Tribeca Filmfesztivált 2002-ben alapította Robert De Niro, Jane Rosenthal és Craig Hatkoff válaszul a WTC elleni terrortámadásra. Célja felhívni a figyelmet New York City-re, mint fontos filmkészítő központra, és segíteni az alkotókat, hogy minél szélesebb közönséghez juthassanak el műveikkel. A tavalyi fesztiválon Forgács Péter A fekete kutya című filmje nyerte el a legjobb dokumentumfilmnek járó kitüntetést.

http://www.tribecafilmfestival.org