Az élőszereplős kisjátékfilmek közt Füzes Dániel Hogyan ne győzzünk című alkotása szerepel. Az SZFE-s diplomafilm a már számos kisfilmes díjjal kitüntetett alkotó korábban is feldolgozott tematikáját behozva a fiatal férfiak közti erőszakos magatartást és maszkulinitást járja körül. Ádám és legjobb barátja, Bálint végzős gimnazisták Budapest külvárosában. Ők a helyi menő csávók, kiskirályok egy tesztoszteronszagú, perspektíva nélküli, erőszakos világban, ahol az erő teszi férfivá a férfit. Amikor azonban egy harmadik barátjukat véresre verik a Heaven klubban, a két fiú bosszúhadjáratra indul, Ádám pedig kénytelen szembesülni vele, hogy az igazi férfiasság valami egészen mást jelent. Az alkotást júniusban a Friss Húson és az Oscar-kvalifikáló In the place filmfesztiválon is versenyfilmként vetítik.

 

 

Az animációk közt szerepel Fábián Nikolett Nyugvó köd című alkotása. A MOME-diplomafilm korábban az Annecy Nemzetközi Filmfesztivált is megjárta már. A mű misztikusnak ható képein egy félreeső szanatórium látszik a lenyugvó nap utolsó pillanataiban. A kísérleti jellegű film asszociatív képek sorozatán keresztül mutatja be egy emlék újraélésének és felbomlásának folyamatát, a rajzi animációs eszközök és a digitális effektusok segítségével. A film a 2023-mas Magyar Mozgókép Díjra is esélyes animáció kategóriában. 

 

A legkirívóbb a három közül Helstáb Martin Decens disznóságok című munkája, mely nem a MOME vagy az SZFE diplomafilmje, hanem egy független, kevert technikájú kisfilm. A fővárosi filmes közegtől távol, a Mecsek oldalában élő és alkotó fiatal filmes az öntörvényű alkotói attitűdjéről már többször tett tanúbizonyságot, magát nem csak térben, de művészeti hagyományaiban és tematikájában is leválasztja a budapesti iskolákról.

 

A Zlíni Filmfesztivál szekcióajánlójában is úgy kezdik az írásukat a filmjéről, hogy az egy vaddisznó agóniáját politikailag inkorrekt humorral bemutató abszurd alkotás. A Decens disznóságok azt vizsgálja, mit mondanának az állatok, ha megkapnák a beszéd képességét, de az emberi gondolkodást nem. Hogyan reagálnának környezetükre, egymásra és persze ránk. A filmben egy beszkennelt sonkából és szalámiból meganimált vaddisznót követhetünk nyomon, aki csapdába esett falatozás közben. Helstáb Martin korábban számos díjat nyert kisfilmjeivel, majd Zazongpari című első nagyjátékfilmjével. Az idén megjelenő Decens disznóságok a másik két zlíni jelölttől eltérően még nem szerepelt nemzetközi filmfesztiválon, itthon csupán a X. Totál Plán Filmfesztiválon díjazták eddig.

A címlapképen Helstáb Martin, Fábián Nikolett és Füzes Dániel látható.
Forrás: Zlinfest