A Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválját Szabadkán, Zentán, Topolyán, Magyarkanizsán, Zomborban és Újvidéken szervezik meg. A rendezvény ideje alatt látható lesz Lavro Ferenc 42/44 a Vajdaságban című dokumentumfilmje, amely a második világháború vajdasági történéseivel foglalkozik. A szervezők tájékoztatása szerint "1942 januárjában magyar honvédek szerbeket és zsidókat öltek meg Újvidéken és a Sajkásvidéken, 1944-1945 telén pedig a jugoszláv titkosszolgálat által szervezett akciókban partizánok gyilkoltak a magyarlakta falvakban szerte Vajdaságban". A dokumentumfilm "a több tízezer vajdasági magyar életet követelő 1942-es hideg napok és az 1944-es partizánterror, illetve a délvidéki hadjárat hiteles, és eddigi legpontosabb dokumentumfilmes feldolgozása".

Hajnal Gergely Szabadító című, újrakezdésről szóló dokumentumfilmjét is láthatja a közönség. A film leírása szerint egy egykori kábítószeres bűnözőről szól, aki miután több mint hat évet töltött börtönben, eldöntötte, felhagy a bűnözéssel, és új életet kezd. Miközben el kell döntenie, hogy szerzetes legyen-e vagy inkább családot alapítson, veszélyeztetett fiataloknak és raboknak tart előadást az újrakezdés lehetőségéről.

Tündérpiknik

Farkas Ágnes Anna Füstös, de nem rossz című kisfilmjében egy kis falu fullasztó, nyári melege fogadja a nézőket. A főszereplő lányok - Panni és Janka - vödrökben hordanak vizet a fürdéshez, közben pedig pálinkát isznak, így adva meg a falusi nyári idill érzését. Incze Kata Jobb levegő című filmjében a falusi élet ütközik a nagyvárosi életstílussal, amikor a sikertelen filmes karriert hátra hagyó Judit visszaköltözik szülőfalujába.

Budrala Sára Szonjarebeka című kisfilmje egy testvérpárt mutat be. Szonja és Rebeka szüleik vitája közben a nagymama házában egy régi fényképet talál, és Rebeka eldönti, kipróbálja az ábrázolt Szent Iván-napi rituálét. Fazakas Lehel rövidfilmje is látható lesz a filmes rendezvényen a Vajdaságban. A Tündérpiknikben egy meglepetés szülinap ad alkalmat arra, hogy a barátságról töprengjenek el a szereplők és a nézők.

Október 13. a vajdasági magyar mozgókép napja annak emlékére, hogy Lifka Sándor 1910-ben ezen a napon nyitotta meg Szabadkán az első filmszínházat. A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács 2005-ben hozott határozatot a helyi magyarság jeles napjairól, ezek között kapott helyet a mozgókép napja.


Forrás: MTI / Címlapkép: Füstös, de nem rossz