Október 29-től filmek minden formában a „Cinema Tout Ecran” nemzetközi audiovizuális fesztiválon Genfben. A film és televíziós programok nemzetközi szemléjét 13. alkalommal rendezik meg idén a svájci nagyvárosban. A nemzetközi versenyprogramba, melynek fődíja a Reflet d’Or, tizenöt Svájcban eddig még nem látott alkotás kapott meghívást, köztük a Boldog új élet. Bogdán Árpád első rendezéséért a 38. Magyar Filmszemle legjobb első filmjét illető Simó Sándor-díjat nyerte el.

50. születésnapját ünnepli Németország rangos dokumentum és animációs filmeknek szentelt fóruma, a DOK Leipzig. A lipcsei fesztivál négy magyar rendező munkáját tűzi műsorra. A jubileum alkalmából a rendezvény történetében fontos műveket láthatja újra a közönség. A válogatásban Vajda Béla 1983-ban készült FIPRESCI-díjas Hanyas vagy? című filmjét tűzik műsorra.

Az animációk nemzetközi versenyében Szilágyi Varga Zoltán alkotása, a Kecskemétfilmben készült Jegyzőkönyv című hétperces és Ducki Tomek első filmje, a KAFF nagydíjas Életvonal indul. Az európai dokumentumfilmről körképet nyújtó válogatásba Szollosy Gabriel Sztálinvárosi kantáta című rendezése kapott meghívást.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.