A Csungcsing Bluesban egy elvált tengerész tér vissza, hogy kiderítse, hogyan halt meg a fia, akit évekkel azelőtt hagyott el. "Az apa nem pótolhatja be az elmulasztott időt, de közelebb kerülhet a fiához. A fiú elutasította az életet, mivel az apja elutasította őt" - magyarázta Vang versenyfilmje csütörtöki bemutatója után. Mint hozzáfűzte, a drámában az apa és a fiú érzéseit, reakcióit akarta ábrázolni.

cannes_zsuri_500

A zsűri


A szomorú és tragikus történetek mellett vígjáték is foglalkozik a témával: Mathieu Amalric francia filmes - aki a Quantum csendje című Bond-mozi gonoszaként tűnt fel - Tournée című produkciójában veti fel a kérdést. Rendezője és főszereplője is a filmnek, ami egy kikopott impresszárióról szól. Miközben egy csapat sztriptízparódiát előadó táncossal turnézik, szeretne közelebb kerülni a kulisszák mögött várakozó két fiához.

A jövő héten vetítik a 12 napos fesztivál magyar versenyprodukcióját, Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein terv című drámáját, amelyben egy intézetből hazatérő fiatalember apakeresése gyilkosságba torkollik. A rendező Mary Shelley XIX. századi gótikus horrorját gondolta újra produkciójával, amelynek forgatókönyvét is ő írta, valamint egy szerepét is eljátssza.


Nézd meg a Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv előzetesét


Az Arany Pálmáért versengő mexikói rendező Biutiful című munkájában az Oscar-díjas Javier Bardem alakít alvilági figurát, aki mindent elkövet, hogy megvédje gyermekét. A filmet hétfőn vetítik a Cote d'Azure nemzetközi filmmustráján.

Mint a kritikusok megjegyezték, az összes idei versenyfilmet férfi rendezte.

(MTI)