A Too Close főszereplője Andrea, aki egyedül épít két gyermeke számára egy biztonságos, új életet, miután abuzív expartnerét börtönbe juttata. Küzdelmeit azonban folyamatosan megnehezíti a konzervatív közösség, amelyben él. Mivel a férfi egy köztiszteletben álló papi család tagja, a falubeliek szentül hisznek az ártatlanságában, míg Andreát és kislányát azzal gyanúsítják, hogy hamis vádakat koholtak. Mikor a férfit jó magaviseletért hamarabb kiengedik, Andrea eldönti, szembeszáll a közösség áldozathibáztató felfogásával és felveszi a harcot a törvénykezés hiányosságaival, hogy megvédhesse gyermekeit.

„Mikor elkezdtem forgatni Andreáékkal és beleásni magam a gyermekbántalmazás témájába, megdöbbentett, hogy hogyan gondolkozik az emberek jelentős része erről a problémáról: az abúzus borzalmas, de velem, a családommal nem történhet meg" – fejtette ki Püsök Botond. Tudják, hogy létezik, de mégis úgy kezelik, mint egy történetet, nem pedig a valóságot. Hamar világossá vált számomra, hogy a legnagyobb kihívást az fogja jelenteni, hogyan meséljek el egy történetet, amihez mindenki fél kötődni."

A rendező jól ismerte a szereplőket, ezért ő is tragédiaként élte meg, ami velük történt. „Azt a közelség érzést akartam átadni a nézőknek, amit én is megtapasztaltam a szereplőim körében: Andrea bárki édesanyja, lánya pedig bárki húga vagy barátja lehetne. Ha szeretettel és együttérzéssel kapcsolódunk hozzájuk, melléjük állhatunk a harcban. Többé nem áldozatként tekintünk rájuk, hanem példaképként, akik szembe mertek szállni, és szót emeltek a bántalmazás és igazságtalanság ellen. Szerencsés vagyok, hogy célom egyezett a szereplők szándékával és a kamera a gyógyulás eszközévé vált."

„A film témája nemcsak a gyermekbántalmazás" – foglalta össze a rendező – „hanem az a pusztító hatás, amit az áldozat szavának meghazudtolása, a bűncselekmény tagadása okoz. Felismerve e mechanizmusnak a mérgező hatását, Andrea elhatározta, kimenekíti lányát a bigott vidéki környezetből. A film tükröt tart ezeknek a közösségeknek és esélyt ad szembenézni önmagukkal."

Püsök Botond (fotó: Maszol.ro)

A 85 perces, román-magyar koprodukcióban készült film rendezője és operatőre Püsök Botond, vágója és társírója Bacskai Brigitta, zeneszerzője Sperling Andor és David Stephen Grant, a hangdizájnért pedig Bohács Tamás felelt. A film producere Irina Malcea (Luna Film, Románia), koproducere S. Takács András és Cseke Eszter (Spot Productions, Magyarország).

Püsök Botond Romániában diplomázott filmrendezőként a Sapientia EMTE Filmművészet, Fotóművészet, Média szakán. 2016-ban az Angela című dokumentumfilmje legjobb rendezői díjat nyert az Astra Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, valamit a DocuArt Filmfesztiválon. Tanulmányait tovább folytatva, 2020-ban diplomázott a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező mesterszakán.

A Too Close a tavalyi, 27. Szarajevói Filmfesztivál CineLink Work In Progress szekciójában szerepelt, melyben Délkelet-Európa ígéretes, készülőben lévő filmes projektjeit mutatták be a szakmai közönségnek (finanszírozóknak, forgalmazóknak, fesztiválszervezőknek). Idén a kész film már a dokumentumfilmes versenyprogramban kapott helyett. A rangos szarajevói fesztiválra bejutott magyar filmeknek augusztus 12. és 19. között szurkolhatunk.