A járvány miatt idén online rendezték meg Írország nemzetközi filmfesztiválját, a 12 napig tartó rendezvény felvonultatta a nemzetközi és az ír filmtermés javát, a díjazottakat a hétvégén hozták nyilvánosságra. A legjobb rendezés díját Horvát Lilinek ítélte a filmkritikusok zsűrije (Dublin Film Critics’ Circle) a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus drámáért.

"Kimagasló minőségű film született: csodálatos képekbe csomagolva képes átadni a szerelem megfoghatatlan érzését, és olyan könnyű belesüppedni az őszi melankóliát tükröző, titokzatos világába, mint egy puha kanapéba" - méltattuk kritikánkban Horvát Lili tavaly bemutatott nagyjátékfilmjéről, ami kiemelkedő sikert aratott itthon és külföldön egyaránt, Varsótól Chicagóig díjazták a filmfesztiválok. Január végén az amerikai bemutató alkalmával nagy lelkesedéssel fogadták az Egyesült Államok filmkritikusai.

Horvát Lili videóüzenetben köszönte meg a díjat a fesztiválnak

A Felkészülés versenyben van a „függetlenek Oscar-díjaként” számon tartott Independent Spirit Award-ért, melynek nyertesét április végén jelentik be. Horvát Lilit nemrég a Criterion Collection is felkérte, hogy válassza ki személyes kedvenceit a nagy presztízsű gyűjteményből.

A film legutóbb az International Cinephile Society (ICS) legjobb 2020-as művészi teljesítményeiért díjazottak listájára került fel a magyar mozifilm. A 120 filmes szakembert tömörítő szervezet a legjobb eredeti filmzene díjával Keresztes Gábort tüntette ki a Felkészülés…-ért. Európa szerte, Kanadában, Latin-Amerikában és Ausztráliában is látható lesz a közeljövőben Horvát Lili filmje, hiszen a Nemzeti Filmintézet már 20 forgalmazási területre értékesítette a kiemelkedő magyar mozifilmet.

Oda nyúlnak be a kezükkel, ahol az emberek gondolatai vannak

A járvány ellenére már több mint 10.000 néző ült be Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjére. A Szerdai gyerek bemutatója óta hat év telt el, ennyi idő alatt az író-rendező rengeteg tapasztalatot gyűjtött, hogy minél hitelesebben tudja bemutatni az Amerikából hazatérő agysebésznő történetét. Például nem csak ő látogatott el agyműtétre, de főszereplője is hónapokon keresztül fehér köpenyben járt az idegsebészetre. Elmesélte honnan jött ez a kivételesen hosszú cím, miért kötődik a budapesti hidakhoz és hogy miért működik a film vége pszichológiai tesztként.

Forrás: Filmintézet