Szamuráj a török ellen

A Hunyadi The Sword of God munkacímmel levédett és elindított project egyelőre nem rendelkezik végleges forgatókönyvvel, az leghamarabb idén tavaszra készülhet el. Csáky Attila - P. Koltai Gábor mellett - a film producere  három lehetséges megközelítést vázolt fel. Dramaturgiai szempontból az első „középkori keresztapa-történet” lenne, amely „egy fiúról szól, aki a semmiből jött majd a világ egyik legnagyobb hadvezérévé és politikusává vált. Igaz, a koronát nem tudta megszerezni, de ő alapozta meg, kisebbik fia, Mátyás trónra kerülését.”

A második megközelítés egy kvázi szamuráj-történet, hasonlóan az előzőhöz itt is „egy harcos áll a középpontban, aki jóformán egyedül küzd meg minden ellenfelével.” Végül a harmadik változat lehet a potenciális amerikai producerek számára a legérdekesebb, ebben ugyanis a korabeli keresztény világ áll szemben a muzulmánnal, azonban a nagyon erős politikai áthallások miatt ezt a vonalat szeretné a hazai producer a legkevésbé erőteljesen bemutatni. Ugyanakkor kétségtelen, hogy Hunyadi János egyik, de talán legnagyobb katonai sikerét Nándorfehérvár megvédésével érte el, amivel hosszú időre megállította a Török Birodalom terjeszkedését, ezzel pedig megakadályozta Európa muzulmán földrésszé válását. Ráadásul Hunyadi története a személyes tragédiát sem mellőzi, hiszen a győztes hadvezér a csatát követően kitört pestisjárvány áldozata lett.

A film nagy része főként Hunyadi János életével foglalkozna, „aki a legnagyobb hadvezérek, mint Nagy Sándor, Attilla, Dzsingisz kán, Napóleon közé tartozik. Részben neki köszönhetően fia, Mátyás jövedelmei vetekedtek az akkori legnagyobb európai uralkodók bevételeivel.”

Hunyadi-filmmel a világ előtt

Hunyadi János életének megfilmesítése olyan vállalkozás lehet, amely nemzetközileg felhívhatja a figyelmet hazánkra. A 2006-ban 550. évfordulójához érkezett nándorfehérvári ütközet tiszteletére rendelte el a pápa a déli harangszót, amelynek kulturtörténeti vonatkozása sokak érdeklődését felkeltheti, de semmiképpen sem száraz ismeretterjesztésre számíthatunk.

Nem mellőzi a tragédiát
Hunyadi János sírja
A látványos történelmi film nagy csatákkal sem maradna adós. „Mindenképpen szeretnénk bemutatni az 1444-es várnai csatát és az 1456-os győzelmet.” Hunyadi hadvezéri sikereit, amelyek a látványos akciójelenetek alapjául szolgálhatnak, újfajta stratégiai felfogása tette lehetővé, az ellenfél szakaszos támadása helyett például folyamatos hadjáratokat vezetett. Sikerrel alkalmazta a néhány évtizeddel korábbi huszita háborúk haditechnikáját is, például a harci szekerekre szerelt kisebb ágyúkat, emellett kedvelte a nehézpáncélos lovasságot is.

A Hunyadi-film a látványosnak ígérkező csaták mellett igyekszik bemutatni a korabeli politikai viszonyokat is, így a Hunyadi-ellenes Cillei valamint a mellette álló Szilágyi családot, illetve a török és a pápai udvart. Továbbá a hadvezér-politikus fiai, a trónvárományos,  ám később kivégzett László valamint a később királlyá emelkedő Mátyás is feltűnik a filmben.

A filmötlet Lengyel András üzletemberé, aki befektetőként részt vesz a produkció nemzetközi finanszírozásának előkészítésében. A producer szerint most a legfontosabb feladat egy olyan minősített filmcsomag összeállítása, amely alkalmas lehet a film nemzetközi befektetőinek toborzására. Az előzetes tárgyalások biztatóak, „a The Variety és a The Hollywood Reporter is cikkezett a filmtervről, illetve már forgalmazó is jelentkezett” Az amerikai fél, Harris Salamon cége, az Atlantic Overseas Pictures vezetője vállalta a lehetséges színészek és alkotók szándéknyilatkozatainak begyűjtését, amelyek segítségével könnyebb lesz a project anyagi fedezetét összeszedni, de egyelőre még korai lenne színészek neveit vagy helyszíneket említeni.

Az Atlantic a Hunyadi-film mellett egy másik nagy, amerikai produkciót is készít Magyarországon, A kerítés virágai című holokauszt-filmet. Ennek főszerepeit az Oscar-díjas Richard Dreyfuss, illetve Maria Morgenstern vállalta.

Csáky Attila producer szeretné a 25-30 millió dollárból tervezett Hunyadi-filmet az őszre forgatásra kész állapotba hozni, és 2009-re a mozikban bemutatni.