A díj értéke 1,5 millió forint, az elkészült művet a Kassák Múzeum mutatja be önálló kiállításon 2023-ban. Igor és Ivan Buharov (Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) díjnyertes filminstallációja Kassák fiatalkori barátjáról, Szittya Emilről szól majd. A történetben Szittya maga is filmesként jelenik meg, aki csavargásait és az általa gyűjtött álmokat nemcsak írásaiban, hanem kísérleti filmekben is feldolgozza.

A filminstalláció-tervet Erdődi Katalin dramaturg és kurátorral közösen nyújtotta be a szerzőpáros. A filmterv címét - Minket anarchistákat nem nyugtalanítanak morálgiliszták -, Kassák és Szittya egyik beszélgetéséből kölcsönözték, amelyet Kassák az Egy ember élete című önéletrajzi regényében ír le.

A film központi alakja, Szittya Emil költő, író, festő és művészetkritikus Kassákra is komoly hatással volt. Szittya Emil a második világháború alatt Franciaországban ismerős és ismeretlen emberek álmait gyűjtötte. 82 álom a második világháború idején 1939-1944 (82 reves pendant la guerre) című kötete az alkotók számára különösen inspiráló volt, mivel korábbi filmjeikben is többször foglalkoztak már az álom témájával.

Ivan Buharov: Világ parafenoménjai, egyesüljetek!

Mi történne, ha a növények átvennék felettünk az irányítást? Hogyan lesz egy performanszból mozifilm? Lehetővé teszi a támogatási rendszer, hogy a rendezők kortlátok nélkül szabadjára engedjék a fantáziájukat? Milyen alternatívák léteznek és milyen alternatívákat teremthetünk? A Melegvizek országa rendezőivel beszélgettünk; Ivan Buharov élőben, Igor Buharov pedig online osztotta meg velünk a gondolatait.

A múzeum közleménye szerint a szerzőpáros többcsatornás, szuper 8 milliméteres technikára épülő filminstallációja elsősorban Szittya egyéni hangú - kollázsjellegű, fragmentumokból építkező - írásaiból, illetve festményeiből merít ihletet.

Igor és Ivan Buharov (Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) független filmesek, akik a kilencvenes évek közepe óta készítenek együtt kísérleti rövidfilmeket, animációkat, dokumentum- és nagyjátékfilmeket, valamint a képzőművészet és film határterületén kísérletező alkotásokat. Különleges atmoszférájú, szürreális, groteszk képi világú filmjeikkel több fesztiválon is szerepeltek és számos díjat nyertek. Legújabb, Melegvizek országa című filmjük elnyerte a párizsi Európai Filmek Fesztiválja Prix Sauvage versenyfilmszekciójának fődíját.

Erdődi Katalin független kurátor, dramaturg és kutató, aki a kortárs művészet és performansz területének szakértője. A Buharov testvérekkel több korábbi projektben dolgozott együtt. Legutóbbi munkáiban a vidék változását, társadalmi és politikai átalakulását kutatja kollaboratív művészeti és kurátori projektek keretében. 2020-ban Igor Zabel-díjat kapott - olvasható a közleményben.

A Kassák kortárs művészeti díjat Argay István nemzetközileg elismert orvos, műgyűjtő alapította. Együttműködő partnerei a Petőfi Irodalmi Múzeum - Kassák Múzeum, valamint az Interart Alapítvány. Az elismerést szerdán adták át a díjazottaknak a Kassák Múzeumban, Budapesten.

Forrás: MTI / Címlapkép: Ivan és Igor Buharov / Fotó: Off-Biennale Budapest