Kapcsolódó anyagok

Az 1981-ben készült egész estés rajzfilm a Fehérlófia című magyar népmesén alapul, cselekménye az avar, hun és magyar eredetmondák jelképtárából merítkezik.

A Fehérlófiát minden idők legjobb ötven animációs filmje közé választották az 1984-ben Los-Angeles-ben megrendezett „animációs olimpián”. A 4K felbontású digitálisan felújított változat, mely a Filmión ingyenesen nézhető csütörtöktől vasárnap éjfélig, a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum igazgatóság és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésében készült el 2019-ben. Ennek köszönhetően újra világszerte látható az egyetemes animáció történet kiemelkedő alkotása.

Részlet a filmből

A film különös, pszichedelikus látványvilágát erősíti, hogy a film grafikai tervezői (Jankovics Marcell, Richly Zsolt és Hegedűs László) a Fehérlófia figuráiban a klasszikus rajzanimációs eljárással szemben egy leginkább csak szerzői rövidfilmekben alkalmazott technikát alkalmaztak, amikor a karakterek körvonalát nem húzták ki fekete kontúrvonallal, így a mozgó figurák nem válnak el élesen a statikus hátterektől. A Vajda István hangmérnök által kreált, máig frissnek és modernnek ható, morajlásszerű zörejekből álló, ambientszerű, atmoszferikus kísérőzene évekkel megelőzte korát. Jankovics Marcell nagyívű animációs mozifilmje a magyar kultúra évszázados értékeinek egyedi átirata, amely az újrateremtés és a nemzeti identitást erősítő ismeretátadás gesztusával születtek ” - írják róla a Filmarchívum Alapfilmek oldalán

A Fehérlófia itt érhető el a Filmión, regisztráció után. A filmet június 6. éjfélig lehet előfizetés nélkül megtekinteni. 

Forrás: NFI