Annie Ernaux az indoklás szerint azért a bátorságért és éleslátásért kapta meg a 2022-es irodalmi Nobel-díjat, amivel feltárja a személyes memória gyökereit, elidegenedését és határait. Ernaux hisz az írás felszabadító erejében. Munkássága megalkuvást nem tűrő, közérthető, letisztult - számolt be róla a Könyves Magazin

Ernaux karrierje a 70-es évek közepén indult egy önéletrajzi regénnyel, amit  több mint húsz, rangos díjakkal elismert könyve követett. Ismertségét tovább növelte, hogy a 2021-es velencei filmfesztiválon nagy sikerrel mutatták be Audrey Diwan az Esemény című filmjét, amely Ernaux L’Evénement című regényét dolgozta fel. Az esemény elnyerte a fesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt is.

Annie Ernaux

Az Esemény főszereplőjében, az egyetemista Annie-ben megvan a tehetség és ambíció, hogy szebb élete legyen, mint a munkásosztálybeli szüleinek. Amikor a lány megtudja, hogy akarata ellenére teherbe esett, tisztában van vele, hogy a gyermekvállalás a megálmodott karrierjének végét jelenti. Annie a tanulmányai mellett dönt, és sziklaszilárd elhatározásától az sem tántorítja el, hogy ezért az életét kell kockára tennie. A ’60-as évek elején járunk, amikor Franciaországban az abortusz még illegális volt. A titokban, gyakran házilag végzett eljárások nem csak roppant kockázatosak voltak, de börtönt jelenthettek a segítőknek és az anyáknak egyaránt.

Az Esemény szeptember 29-óta látható a hazai mozikban, a Mozinet forgalmazásában. 

Forrás: Könyves Magazin / Mozinet / Címlapkép: Esemény