Az egész estés filmek között szerepel a 2006-ban a Velencei Filmfesztiválon debütált, Isabelle Huppert főszereplésével készült Sárdobálók (Private Property), mely egy kétgyermekes elvált anya kálváriáját mutatja be, ahogyan megpróbálja maga mögött hagyni régi életét.

A kivándorlás kérdését boncolgatja a Baden Baden című keserédes vígjáték, melyben egy huszonhat éves fiatal próbál visszailleszkedni szülővárosába egy nyári kiküldetés után.

Hélène Cattet és Bruno Forzani avantgárd akciófilmje már a kísérletezőbb darabok sorát erősíti. A 2018-as Frankofón Filmnapokon is vetített Hullák a napon (Laissez Bronzer Les Cadavres!) egy meghökkentő, gyors montázsokkal és filmtörténeti utalásokkal telepakolt őrület, mely a westernek, a francia új hullám és a jakuzafilmek előtt is tiszteleg.

Szintén a nagyjátékfilmes válogatás keretében nézhető meg Marion Hänsel 2006-os A homok hangjai (Sounds of Sand) című drámája, melyben a főhős, a víz nélkül maradt sivatagi faluban élő Rahne és családja útnak indulnak, hogy élhető helyet találjanak maguknak. A homok hangjai a San Sebastian Filmfesztiválon mutatkozott be, ahol dicséretben részesült.

A játékfilmek mellett öt egész estés dokumentumfilm, többek között az elmúlt évek egyik hangos fesztiválsikere, a modernkori rabszolgaságról szóló Overseas, valamint öt rövidfilm kapott helyett a belga filmhónap kínálatában.

A filmeket a “készlet erejéig” ingyenesen lehet megnézni október 21-ig a Festival Scope oldalán oldalon egyszeri regisztrációt követően eredeti nyelven, angol felirattal.

Forrás: Magyarhangya