A film egy apa-fiú dráma. A 16 éves főhős elhagyja megszokott városi életét, amelyet anyja mellett élt, és apjához utazik egy Reykjavíktól 200 kilométerre lévő faluba. Egy olyan vidékre, ahol nyáron sosem sötétedik, az éjszakák nélküli élet kemény, a közösség pedig alkoholista. A vetítést követően a közönség hosszú tapssal fejezte ki tetszését, a szakértők mégsem sorolták az esélyes nyertesek közé, így a döntés sokakat meglepett. A filmet Rúnar Rúnarsson rendezte.

A legjobb rendezésért járó Ezüst Kagylóval a belga Joachim Lafosse-t jutalmazták, Les chevaliers blancs (Fehér lovagok) című filmjéért, amely Jacques Arnault-ról szól, aki a Sud Secours segélyszervezet elnökeként azt tervezte: csapatával 300, a csádi polgárháborúban árván maradt gyereket próbál Franciaországba menekíteni, hogy ott örökbe fogadhassák őket.

A legjobb férfi főszereplőnek járó Ezüst Kagyló-díjat megosztva kapták Ricardo Darín és Javier Cámara spanyol színészek Cesc Gay Truman című filmjében nyújtott alakításukért. A legjobb női főszereplőnek járó elismerést Yordanka Ariosa kubai színésznő nyerte el, az Agustí Villaronga: El rey de La Habana (Havanna királya) című filmjében megformált főhőséért.

A zsűri különdíját az Evolution (Evolúció) című sci-finek ítélték, amelyet a francia Lucile Hadzihalilovic rendezett. Díjazták a film operatőrét is, Manu Dacosse-t. A legjobb forgatókönyvet Jean-Marie és Arnaud Larrieu kapta a 21 nuits avec Pattie (21 este Pattie-val) című filmért. A közönségdíjat a japán Hirokazu Koreeda Our little sister (Mi kicsi húgunk) című filmje nyerte el.

A legjobb filmnek járó Arany Kagyló-díjról döntő nemzetközi zsűriben a tavaly San Sebastianban Ezüst Kagyló-díjjal jutalmazott Paprika Steen filmszínésznő, Nandita Das színész-rendező, Daniel Monzón rendező, Hernán Musaluppi és Julie Salvador producerek, Uberto Pasolini producer-rendező és Luciano Tovoli operatőr kapott helyet.

A fesztivál szombat esti zárógálájának kezdetén a két műsorvezető, Aitana Sánchez Gijón spanyol színésznő és Edurne Ormazabal baszk újságíró felolvasta a fesztivál üzenetét az Európai Unió felé, amelyben kérték, hogy a közösség adjon védelmet a háború, a terror és az üldözés elől menekülőknek.

(forrás: MTI)