Az artfilmekre specializálódott online videótéka, a Cinego kínálatban jelenik meg a mozipremier előtt az Egy újságíró meggyilkolása.

 A már-már hihetetlen, de első perctől az utolsóig valós eseményeket feltáró film azt az esetetet eleveníti fel, amikor egy fiatal, ambiciózus oknyomozó újságírót és menyasszonyát saját otthonukban agyonlőnek Szlovákiában. A merénylet nagy közfelháborodást vált ki. Az emberek az utcára vonulnak, amikor egy informátornak köszönhetően a szerkesztőségbe eljuttatott titkos aktából kiderül, hogy a gyilkoság megbízója feltehetően az ország egyik kétes hírű üzletembere volt. A szálak a legfelsőbb körhöz vezetnek: a felbujtó feltehetőleg közvetlen kapcsolatban áll az ország vezető pártjával. A nyomozás során olyan szövevényes háló bontakozik ki, ami korrupt bírák, oligarchák, végső soron pedig a kormánypárt, sőt, a miniszterelnök alól is kiránthatja a talajt.

Az Egy újságíró meggyilkolásaCinegón a premier előtti időszakban 1800 Ft-ért kölcsönözhető, az előfizetők pedig kedvezményes áron, 1200 Ft-ért tekinthetik meg.

A filmből eddig több nagy sikerű premier előtti vetítést tartottak, az egyik vetítés után Veiszer Alinda beszélgetett Dezső András, Panyi Szabolcs és Szalay Zoltán újságírókkal. Az eseményről szóló beszámolónk itt olvasható el. 

Az Egy újságíró meggyilkolása április 27-én országosan is látható lesz a mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Egy újságíró halála mindannyiunk kudarca

A szlovák újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolását, a gyilkosságnak a szlovákiai belpolitikát alapjaiban megrengető történetét feldolgozó dokumentumfilm szinte nyomozati dokumentációként mutatja meg a nyilvánosság számára eddig nem hozzáférhető anyagokat. A film megjelenésének idején a merénylet megrendelőjének pere még folyamatban van, ami az egyébként is megrendítő történetet még feszültebbé teszi. Az Egy újságíró meggyilkolása a Verzió Filmfesztiválon mutatkozott be.

Forrás: Mozinet