Hiroyasu Ishida (Rain Town) A pingvinek titkos élete című, versenyprogram helyet kapott sci-fijében egy japán kisváros lakóit ismerjük meg, akiknek nyári nyugalmát fenekestül felfordítja egy csapat pingvin megmagyarázhatatlan bevonulása. Masaaki Yuasa (Mind Game) legújabb filmjében, a Hullámok hátán című misztikus animében egy szörfös és egy tűzoltó valószerűtlenül megkapó szerelmi története bontakozik ki. Ugyancsak a versenyprogramban szerepel a francia Jean-François Laguionie (A festmény, Louise a tengerparton) új filmje, a Herceg utazása, amelyet akár a Majmok bolygója és a Gulliver keresztezésének is tekinthetünk. A filmben a hajótörött majomfejedelmet egy olyan tudóscsalád menti meg és veszi pártfogásába, akiket a saját majomtársadalmuk mindaddig különcként kezelt, mert régóta hittek a hercegéhez hasonló, párhuzamos civilizációk létezésében.

Az idei Anilogue újdonsága, hogy a rövidfilmes program mellett önálló szekcióban, két korcsoportban – 4+ és 8+ korú gyerekek számára készült alkotások - versenyeznek a kifejezetten gyerekeknek készült animációk. A műsorban a legjobb francia, német, olasz és cseh gyerekanimációk mellett szép számmal szerepelnek magyar alkotók művei is, többek között Glaser Kati Városi legendák sorozatának következő része és Klingl Béla legújabb filmje Boxiról, a kartonkutyáról.

Herceg utazása

A fesztivál zsűritagjaként érkezik Budapestre Janno Põldma észt rajzfilmrendező, aki egyúttal új rendezését, a világszerte népszerű Lotte-sorozat legújabb moziváltozatát is bemutatja a hazai gyerekközönségnek. A Lotte és az eltűnt sárkányok magyar nyelven egyetlen alkalommal látható december elsején 11 órától az Uránia Filmszínházban.

A jelenlegi és a korábbi gyerekek számára egyaránt érdekes és rajzfilmezésre inspiráló élménynek ígérkezik az a Dargay Attila szabadkézi rajzait bemutató kiállítás, amely ugyancsak az Urániában – ingyenesen - látogatható a fesztivál öt napja alatt. A kedves és szellemes rajzfilmfigurák mesterének alkotói pályafutását a gyerekkori rajzoktól a képes forgatókönyvekig tekinthetjük át. A kiállitás mellett Dargay korai, kevéssé ismert rövidfilmjeiből készült válogatás is szerepel az Anilogue fesztivál műsorán.

címlapkép: A pingvinek titkos élete