A vívás teljes mértékben visszahozza a gyerekkorom! Mondjuk mi seprűnyeleggel harcoltunk és szamurájfilmeket és Tenkes kapitányát néztünk, az ott látottakat pedig lemodelleztük. Jó érzés, hogy újra gyerek tud lenni az ember egy ilyen komoly kalandfilmben, ritkán forog ehhez hasonló Magyarországon. A mester , aki tanít bennünket  vívni, már oktatott korábban egy spanyol sorozatban, de ott toledói kardokkal vívtunk. Most azonban teljesen más típusú fegyverekkel harcolunk. Reggelente mikor jövök próbálni kicsit olyan érzésem van, mintha játszótérre jönnék, ugyanakkor nagyon komolyan veszem ezt a feladatot. Kollégáimmal együtt  én is nagyon szeretek felkészülni technikailag is egy filmre. Hiszek abban, hogy huszárrá, vagyis harcossá kell válnunk! Bízom benne, hogy a klasszikus mozdulatok mellett majd a kaszkadőr szakértővel, Gulyás Kiss Zoltánnal egy kis modern technikát is belevihetünk, és ha egy kis "steampunkság" is belefér majd a forgatásokba!” - áradozott Győző a próbákról.

Molnár Áron, Szabó Győző, László Zsolt, Szalma Tamás és Trill Zsolt / fotó: Bozsó András

A középkori vívástól valóban nagyon eltér ez a harcmodor, hiszen a kaszkadőrök akik huszárokat alakítanak, a lovak miatt speciális mozgást végeznek. Rendkívül képzett lovaik vannak, akiken már leteszteltük a robbanás hangját, quaddal mentünk mellettük, ám most is a színészek biztonsága az első, így még további előzetes próbák szükségesek” - magyarázta Gulyás Kiss Zoltán.

Többféle fegyvert is használunk majd, lesznek egész könnyű, szinte gumiból készült kardok, de az eredeti formájukban is jelen lesznek a fegyvernemek a forgatásokon. Szeretnénk kihasználni a legmodernebb digitális technológiát is, de célunk, hogy túlzásoktól mentes, ízléses, a realitás talaján maradó, mégis látványos és izgalmas csatajeleneteket tárjuk a nézők elé. Én már látom a színészek szemében az átszellemülést: Trill Zsolt például már Hadik Andrásként forgatja a kardot, és többek színészi játékából már kitűnik az artisztikusság, a játékosság. Lassan kirajzolódnak azok az emberi kapcsolatok, melyeket nemcsak dialógusok, de cselekedetek formájában is szeretnénk a filmvászonra vinni” – mondta el a szakember.

Trill Zsolt / fotó: Bozsó András

Szabó Győző mellett Trill Zsolt és László Zsolt is javában készül az első forgatási napokra, és bár mindkettőjük vívott már a színpadon, határozottan állítják: ebben a filmben egészen más technikát kell alkalmazniuk, mint amit eddig megismertek.

Most találkoztam másodszorra azzal a lóval, akivel dolgozni fogok. Nagyon új világ ez számomra, mindig is voltak lovak, kutyák, tyúkok az életemben, de, hogy ilyen közel kerüljek hozzájuk, az nem adatott meg. A színpadon előadásokon már vívtunk, itt meg kell érteni, hogy bizonyos dolgokat itt nem szabad tennünk. Kint a terepen a hely nagyon sok mindent meg fog határozni és nekünk kell majd alkalmazkodnunk hozzá. A próba fontos, hiszen itt rakódnak le az alapok, de a forgatás lesz majd az éles terep!” – mesélte a főszereplő, Trill Zsolt.

László Zsolt vette át a szót: “Vívtam korábban, de az teljesen más. Kicsit hátrány is, mert például a lépéseknél az a kardvívó alapállás jön vissza, amit ugyan már rég elfelejtettem, de valahogy a testem mégis emlékszik rá! Ezt valahogy le kell vetkőznöm, de nehezen megy! Néha iszonyú bénának érzem magam, de ez ettől izgalmas!

László Zsolt / fotó: Bozsó András

A film előkészületei jelenleg is zajlanak, ráadásul a magyar szakértői csapat mellett nemrég a híres angol akciórendező Steve Dent is már dolgozik a jeleneteken és nagyon elégedett az eddigi tervekkel. A Szikora János által rendezett Hadik, a leghuszárabb huszár című történelmi kalandfilm forgatása a tervek szerint szeptember 27-én kezdődik, ahol a lelkes szereplőgárda élesben próbálhatja majd ki a kardforgatást és a lovaglást.