Németországi premier

„Ez a sorozat folytatása a Németországban nagy sikerrel bemutatott egészestés, klasszikus stílusban készült rajzfilmnek: A kis jegesmedvének, amely az idei Kecskeméti Animációs Filmszemle gyerekzsűrijének körében is nagy teszést aratott. A Cartoon-Film tervei szerint Lars a jegesmedvebocs, Greta a mackólány és Robby a fókakölyök története sorozatban már karácsonyra látható lesz – a német televízióban.

Erőszakmentes gyerekmese

A sorozat az egészestéshez hasonlóan erőszakmentes gyerekmese lesz – mondta Klausz Ádám Erik. Piet de Rucher, a film német rendezője szerint ez az egészestés film esetében azért alakult így, mert az alkotók többsége egy-két gyerekes szülő volt és így jobban tudtak azonosulni a gyerekek világával. “A mese pedig tanulságos is - tette hozzá de Rucher -, mert azt mutatja be, ahogy egy iskoláskorú jegesmedve mindenféle helyzetekbe sodródik és felfedezi a világot." A három öreg gonosz medve rajzolt alakját Tóth László, a film karakterrajzolója úgy mentegette “ők csak azért üldözik a kismedvét, mert az egy fókával, a fő táplálékukkal barátkozik. A gyerekek megnyugtatásaként pedig összeül a Sarkvidéki Tanács, hogy szóbeli szerződést hozzon a kismedve, az öregmedvék és a fókák között.”

Pál Balázs rajzfilmrendező szerint az erőszakmentesség már kereskedelmi követelmény a nemzetközi mezőnyben. Az amerikai tévétársaságok azért nem vették meg például A tehén nadrágja című rövidfilmjét, mert megelégelve a sok erőszakot, két éve olyan döntést hoztak, hogy a fegyveres testület jelenléte (A tehén nadrágjában a rendőrség kivonulása) és a bűncselekmény ábrázolása ( a szomszéd ellopja a nadrágot) a rajzfilmekben (is) kizáró tényező a 3-6 éves korosztály számára. “A Süsü, a sárkányt sem vennék meg a zsoldosok miatt - magyarázta -, átestek a ló másik oldalára.

Százötven dolgozó két évi munkája

"Az egyenként húsz perces epizódokból álló sorozat története és a vízfestékhatású látványvilága Hans de Beer azonos című képeskönyvein alapul. A technikai megvalósításban közreműködő, mintegy 150 dolgozónk - rajzolók, animátorok, layoutosok, hátteresek - munkájának szigorú elvárásoknak kellett megfelelnie – árulta el Klausz Ádám Erik a műhelytitkokat - Több mint két évig tartottak a munkálatok és ez idő alatt megközelítőleg 200 perc animációt, és rengeteg hátteret készítettünk el. Remélem – tette hozzá végül - a színes képi világ, a háttérfestmények, a világszerte elismert magyar animációs szakemberek által életre keltett figurák és a fordulatos történetek biztosítják a sorozat sikerét."