Friss, kreatív dokumentumfilmeket láthatunk a világ minden tájáról: belorusz alternatív színházról, iráni mullahokról, ruandai focistákról, amerikai hajléktalanokról, ukrán forradalmárokról, eritreai menekültekről, csehszlovák terroristákról, vándorló magyarokról. Dokumentumfilmek, beszélgetések az emberi jogokról, szakértők, diák-vetítések és rengeteg izgalmas program várja idén is az érdeklődőket. 

Idén mintegy 62 film érkezik 26 országból a fesztiválra.

A Verzió immár tíz éve hirdeti a nyitott társadalom, a demokrácia és a tolerancia fontosságát a kreatív dokumentumfilmezés bőséges terméséből szemezgetve. A Verzió egy olyan új fórumot teremtett, ahol a filmeket, a különféle témákat más és más szemszögből és értelmezésben vizsgálhatjuk kreatív és kritikus módon. A dokumentumfilmek és az emberi jogok iránti elkötelezettségünkből fakadóan, és az OSA Archívum nélkülözhetetlen intézményi támogatásával a Verzió továbbra is a filmek nyelvén szólal fel az emberi jogokért. 


Részlet a nyitófilmből, a Veszedelmes játekokból

 

A program az alábbi szekciókból áll:

- Nemzetközi panoráma – válogatás a legfrissebb kreatív dokumentumfilmek legjavából a világ minden tájáról.
- A Digitális generáció azt vizsgálja, hogyan befolyásolja életünket a digitális fejlődés valamint a korlátlan internet hozzáférés.
- Hol a Magyar? - a világ különböző helyein élő magyarok életét veszi górcső alá.
- A Reaktív állampolgár - az atomenergia társadalmi költségeit vizsgálja.
- A Tiltakozók - villámkörkép a világban zajló cenzúra, elnyomás és korrupció ellenes tiltakozásokról.
- A Fókuszban India - a mai indiai társadalom ellentmondásait tárja fel és kreatív módon használja a filmet a változások előindítására és dokumentálására.
- A Helsinki 25 a Magyar Helsinki Bizottság 25. születésnapját ünnepli a migrációról, cenzúráról, etnikai diszkriminációról készült filmekkel és beszélgetésekkel, valamint a kelet-európai rendszerváltás történetének és örökségének megvitatásával.
- Verzio DocLab – Workshop filmeseknek, producereknek és a közönség érdeklődő tagjainak arról, hogy milyen az a dokumentumfilm, amely nem csak a hazai közönség figyelmére tarthat igényt, Stefano Tealdi szervezésében és vezetésével.
- A DunaDOCK MasterClass sorozat lehetőséget kínál, hogy elmerüljünk a filmkészítés rejtelmeiben olyan díjazott filmesek segítségével, mint Kerekes Péter, Petra Lataster Czisch, Peter Lataster és Gerő Marcell.

 A legjobb filmnek járó díjat idén is a közönség adja, a legtöbb szavazatot kapott film 1.000 dollárban részesül.

Helyszínek: Toldi Mozi, Művész Mozi, Cirko-Gejzír, Kino, OSA Archívum

Jegyek 900 forintért válthatóak, fesztivál bérletek November 10-ig 4500 Ft-ért; November 11-től 5000 Ft-ért vásárolhatóak a Toldi és a Művész mozi jegypénztárában.

A 11. Verzió Fesztivált a Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezi, november 11-én 19.00 órakor a Toldi moziban Erdős Virág író, költő nyitja meg.

További információk:
www.verzio.org
info@verzio.hu