A versenyben azok a rövidfilmek vehetnek részt, amelyek Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit mutatják be - olvasható a fesztivál versenykiírásában.

Olyan, 2019. szeptember 1. és 2020.  június 26. között készült alkotásokat várnak a szervezők, amelyek segítenek megérteni a helyi magyar kultúra, azon belül is a hagyományok és a táji értékek szerepét a magyar kultúrában, felhívják az emberek figyelmét a helyi magyar kultúra, a táji értékek és a kulturális hagyományok megőrzésének fontosságára.

A verseny első helyezettje a 800 ezer forintos fődíjat kapja, a második helyezett 400 ezer forint, a harmadik 250 ezer forint jutalomban részesül, de több más értékes különdíjat is kiosztanak. A 300 ezer forinttal járó közönségdíjat a fesztivál weboldalán - a döntőbe jutott versenyfilmek közül - a legnépszerűbb videó érdemli ki. Az online verseny július 2. és augusztus 2. között tart.

Egy alkotó több filmmel is jelentkezhet, a döntőben azonban egy pályázó csak maximum három alkotással vehet részt. A pályaművek maximális terjedelme öt és fél perc lehet és videós, filmes, számítógépes illetve bármilyen animációs technikával készülhetnek.

A zsűri elnöke Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész, tagjai Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője és Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője. A legjobb alkotásokat - a végleges bírálat előtt - személyesen értékeli a zsűri az alkotók számára. A pályázat részletes kiírása és a nevezési lap a kultfilm.hu oldalon érhető el.

borítókép: A tavalyi nyertesek (Pannon RTV)
forrás: MTI