Az 1985-ben eredetileg a magyar filmekre szakosodott szemléből 1993-ban lett a külföldi filmeket is bemutató fesztivál, majd 1996-tól már külön programban szerepelnek az európai animációs filmek; idén június 15-től 19-ig. Mikulás Ferenc további európai vonatkozásként kiemelte, hogy a két évvel korábbi fesztiválon a kecskeméti program is az európai animációs filmipart támogató szervezet, a Cartoon partnerfesztiválja lett. Ez azt is jelenti, hogy az idei KAFF fődíjas alkotása automatikusan bekerül a Cartoon d'Or-ért, a legjobb európai animációért folyó versenybe.


A 10. KAFF "az animáció mindenkié" jegyében az animációs filmszakma valamennyi régi és új, professzionális avagy amatőr körülmények között dolgozó tagjának szeretne bemutatkozási lehetőséget biztosítani - hangsúlyozta a fesztiváligazgató.
A magyar animációs filmek előzsűrije a versenybe nevezett 218 filmet a szerzői rövidfilmek és a tévésorozatok mellett új kategóriákba is sorolta. Az idei fesztivál fő témája, a zene és animáció apropóján nevezett videoklipek saját verseny-, illetve információs blokkban szerepelnek. Újdonság az is, hogy a filmeket a nagyzsűri mellett több generáció fogja értékelni, így az országos diákzsűri mellett a kecskeméti iskolák tanulóiból összeállított gyermekzsűri, a felnőtt közönség és a Kecskeméti TV nézői is dönthetnek az általuk legjobbnak tartott film díjáról.


Mikulás Ferenc az MTI kérdésére elmondta: a fesztivál 80 millió forintból valósul meg, ehhez még hiányzik 20 millió, amelynek biztosítására ígéretet kapott. Zombor Gábor polgármester bejelentette: 2012-től meghosszabbítják a város és az idén 40 éves Kecskeméti Stúdió között öt évvel korábban megkötött megállapodást. Azt is elmondta, hogy Kecskemét városa a fesztivál költségvetéséhez 20 millió forintot ad. Mint elhangzott, a Csiperó (nemzetközi gyerektalálkozó) és a Kodály Fesztivál mellett a KAFF a város kiemelt, nemzetközileg is jegyzett rendezvénye, amelyet Kecskemét a továbbiakban is támogatni fog.
"A KAFF a magyar EU-elnökségéhez kapcsolódó kulturális programsorozat, illetve az európai Liszt-emlékév hivatalos programja, amely a városnak is komoly elismerést jelent" - hangsúlyozta a polgármester.