A Kossuth- és Jászai Mari-díjas kiváló és érdemes művész november 4-én rövid, súlyos betegség után 77 éves korában hunyt el. A művésznőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Margitai Ági 1937. július 12-én született Budapesten. Gyerekkorától vonzotta a színház és a tánc is, a Színház- és Filmművészeti Főiskolára elsőre felvették, méghozzá érettségi nélkül. Az ő korosztálya volt az utolsó, amely megkapta ezt a lehetőséget: papír nem kellett, elég volt a tehetség. Tanára volt Gellért Endre, Básti Lajos, Várkonyi Zoltán, már másodéves főiskolás korában játszott a Nemzeti Színházban.

A főiskola elvégzése után, 1958-ban pályáját a Pécsi Nemzeti Színházban kezdte, ahol 1962-ig játszott, majd egy-egy évadot a kecskeméti Katona József Színházban és a veszprémi Petőfi Színházban töltött. 1965-től a Miskolci Nemzeti Színházban játszott. 1968-tól a Mikroszkóp Színpad, 1970-től a Szegedi Nemzeti Színház, 1972-től a József Attila Színház, 1978 és 1982 között a szolnoki Szigligeti Színház tagja volt, ahol Paál István rendezővel dolgozott, jelentős szerepeket játszott, például a Tangó, a Nem félünk a farkastól és a Koldusopera című darabban.

1982-ben a Magyar Filmgyártó Vállalathoz (Mafilm) került, 1990-ben pedig újra a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja lett. 1999-től a Győri Nemzeti Színház foglalkoztatta, majd szabadúszóként dolgozott. 2001-től tíz éven át a Harsányi Sulyom László igazgatása alatt működő Tatabányai Jászai Mari Színház vezető színésze volt. 1992 és 1996 között a Magyar Színészkamara ügyvivőjeként is tevékenykedett. 2001-ben rendezőként is bemutatkozott Neil LaBute Szentek fecsegése című művével.

Pályája során több mint 140 bemutatóban játszott. Energikus, színes egyénisége, jellegzetes hangja drámai és vígjátéki szerepekben is kitűnően érvényesült. Óriási életművében megtalálható a Pygmalion Elizája, Anna Frank, a Ványa bácsi Szonyája és Stuart Mária, a Koldusoperának minden női főszerepét eljátszotta.

Az Egy szerelem három éjszakája című darabban ő volt az első Júlia, eljátszotta Füst Milán Máli nénijének címszerepét. A Kamondi Zoltán rendezte miskolci Saloméra megkapta a legjobb női alakítás díját 1995-ben az Országos Színházi Találkozón. Sokat dolgozott Paál István, Fehér György, Sándor Pál és Novák Eszter rendezővel.

Számos filmben kapott szerepet. Legnagyobb filmszerepét a Radványi Géza rendezte Circus Maximusban (1980) játszotta. Filmjei között van a Sándor Pál rendezte Herkulesfürdői emlék (1977), a Szabadíts meg a gonosztól (1979), a Ripacsok (1981), a Szerencsés Dániel (1983) és a Gazdag Gyula rendezte Elveszett illúziók (1983).