„Már a sokadik, de még mindig más, és még mindig izgalmas, és még mindig várakozás. Már lehetne rutin, de mégsem az. Újak a filmek, a zsűri, az előadók, és ezek mindig új érzéseket, új hangulatot keltenek.” Így vall a XVII. Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemle frissen megjelent katalógusában Demeter István, az 1969 óta létező szemle életben tartója, a filmeknek otthont adó Tisza mozi vezetője. A kétévente megrendezendő filmmustra első vetítése 2016. október 12-én, szerdán, 14 órakor kezdődik, a hivatalos megnyitóra pedig 19.30-kor kerül sor mozi mellett, a Szolnoki Galériában.

A négy nap alatt 61 versenyfilmet tekinthet meg a közönség és a zsűri. Utóbbit Lajta Gábor - Munkácsy-díjas festőművész, művészeti író, többek között az MMA Képzőművészeti Tagozatának és a Magyar Festők Társaságának tagja -, Jelenczki István - Magyar Örökség-díjas képzőművészettel, filmkészítéssel, fotográfiával és írással foglalkozó alkotó - és Medveczky Balázs - a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós igazgatója, a Nemzeti Filmalap döntőbizottságának tagja - alkotják.

Jankovics Marcell a 2014-es mustrán (Forrás: Picasso Média)

A szemle versenyfilmjei között szerepel például Cakó Ferenc Dózsa 1514 című alkotása, Gyulai Líviusz Egy komisz kölök naplója sorozatának két epizódja és Jankovics Marcell Arcmás című ötperces rajzfilmje is. Látható lesz még többek között Dombrovszky Linda Müller Árpádról szóló portréfilmje, A boldog festő, Kroó András Tamkó Sirató Károly 2. - Még egy plusz dimenzió című alkotása, Lengyel Boldizsár A túlélő árnyéka - Az El Kazovszkij élet-mű és Osskó Judit Az égtartó ember - Makovecz Imre műtermében című munkája. A zsűri október 15-én hirdet eredményt, 16-án pedig a díjazott filmeket vetítik a szolnoki Tisza moziban.