1. Szomjas György: Nap utcai fiúk:

Sztori: Egy újabb film, ami az ’56-os eseményeket dolgozza föl, most azonban egy más szemszögből. Szomjas György alkotásának a középpontjában tizenkét tizenéves gyerek áll, akik elfoglalják a Nap mozit és tizenkét napon keresztül hősiesen tartják azt a szovjet tankokkal szemben.

Szereplők: Gáspár Kata, Czeczó Sándor, Andorrai Péter, Bán János, Gáspár Sándor, Djoko Rosic, Szőke András, Badár Sándor

Gyártó: RF Produkció

2. Pozsgai Zsolt: Csendkút:

Sztori: Egy újabb ’56-os sztori . Pozsgai Zsolt a fiatalon elhunyt Gérécz Attila életét dolgozza föl. Az ’56 Petőfijeként is emlegetett élsportoló fiú több mint hat évig sínylődött Rákosi börtöneiben. Október 31-én a forradalom kiszabadította, ő pedig rögtön a barikádokhoz sietett. November 7-én halt hősi halált.

Szereplők: Hayth Zoltán, Kakasy Dóra, Kubik Anna, Dörner György, Sinkó László

Költségvetés: kb. 230 millió forint

Gyártó: Borbálafilm Kft.

3. Lakatos Róbert: Bahrtalo!:

Sztori: Az alkotók Lakatos Róbert korábbi, huszonöt perces dokumentumfilmjét egészítik ki egy nagyjátékfilmmé. Figyelemmel követhetjük a két főszereplő, Lóri és Lali további esetlenkedését, miközben a hőn áhított „nagy üzlet” ideáját kergetik.

Szereplők: Lóri és Lali

Gyártó:
Inforg Stúdió/Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion

4. Mundruczó Kornél: Delta:

Sztori: Mihail hazatér az apja temetésére. Életében először találkozik ekkor húgával és egymásba szeretnek. Tudomásukra jut, hogy apjukat az édesanyjuk és annak szeretője ölte meg. Életüket innentől a bosszú határozza meg. Mundruczó Kornél új filmje Shakespeare Hamletjén és Euripidész Elektrá-ján alapszik majd.

Szereplők: Tóth Orsolya, Lajkó Félix, Monori Lili, Gáspár Sándor

Gyártó: Proton Cinema, Filmpartners, Essential Filmproduktion

Költségvetés: 1,5 millió euró

Forgatási körülmények: 2006. július 10-én elhunyt az eredeti főszereplő, Bertók Lajos. Emiatt egy időre le kellett állni a forgatással, míg eldöntik, hogy mi legyen a film sorsa. 45 percnyi hasznos anyag volt már leforgatva és lehetetlen feladatnak találták a szuggesztív Bertók helyettesítését. A februári Filmszemlén tartott sajtótájékoztató tanúsága szerint Lajkó Félix veszi át a megüresedett helyet a filmben. A hitelesség miatt ebből a döntésből újabb változások következtek: a Lajkó által alakított figura anyját nem Kiss Mari, hanem Monori Lili játssza, s az ő filmbéli szeretőjének szerepében Gáspár Sándort látjuk majd. Az egész történetet át kellett alakítani úgy, hogy Lajkóval is működjön, de a film alapgondolata, lényege nem változott – állítja Mundruczó Kornél.   

5. Tolnai Szabolcs: Fövenyóra:

Sztori: A film Danilo Kis önéletrajzi ihletésű trilógiáját és más írásait veszi alapul. A történet egy felnőtté váló fiút követ, aki apját és rajta keresztül önmagát próbálja megtalálni. A keresés folyamata azonban a valóság földtől elemelkedett labirintusának kontextusában jelenik meg.

Szereplők: Rudolph Lars, Rajhona Ádám, Lázár Kati, Derzsi János, Jasna Zalica

Gyártó: Mediawawe 2000 Kft.

Költségvetés: 100 millió forint

Forgatási körülmények: Az eredetileg 40-45 naposra tervezett forgatás közel egy évig tartott, eközben a költségvetés 100 millió forintra apadt. Ez annak volt köszönhető, hogy Szerbia és Montenegró szétváltak, és emiatt megszűnt az a minisztérium, ami a koprodukciós fél (Art and Popcorn) pénzét folyósította volna. 2005 telén kezdődött a forgatás, de a tervezett áprilisi folytatás nem kezdődhetett el. Nyáron további partnerek keresése folyt, az MMKA-nál is kilincseltek további támogatásért. Miután sikerült megszerezni a szükséges pénzeket, azt hitték minden megy majd, mint a karikacsapás. Csalatkozniuk kellett. Mivel Szerbia nem EU-tag, a határátlépésnél a kellékek, felszerelések bevitelét a bürokrácia megnehezítette/akadályozta. Lecsúsztak az idei Szemléről, ha minden igaz, akkor 2007 március végére készülnek el az utómunkálatokkal. Ha ez sikerül, akkor a cannes-i válogatón már szeretnék indítani a filmet.   

6. Török Ferenc: Overnight:

Sztori: Török Ferenc új filmje a brókerek nem mindennapi világába vezeti be a nézőket. A főszereplő, Vas Péter éppen egy ún. overnight tranzakción van túl, de valami balul sül el. Rövid idő alatt kell visszatermelnie az elvesztett pénzt. A film 24 óra történéseit követi nyomon.

A filmet előreláthatólag a Titanic Filmfesztiválon mutatják be.

Szereplők: Bodó Viktor, Nagy Ervin, Eszenyi Enikő, Máté Gábor

Gyártó: Katapult Film/Filmpartners

Költségvetés: 410 millió forint

7. Dettre Gábor: Romazsaru:

Sztori: A filmben egy sikeres rendőr nyomozását követhetjük végig. A főszereplő egy jogvégzett roma zsaru – egy igazi magányos hős – , aki, miközben egy roma elkövető után nyomoz, saját bőrén tapasztalja meg a társadalmi előítéletek rosszindulatú, pusztító erejét.

Szereplők: Mucsi Zoltán, Molnár Piroska, Györgyi Anna, Kovács Lajos, Csuja Imre

Gyártó: Új Budapest Filmstúdió

Költségvetés: 200 millió forint

Forgatási körülmények: Több, mint hét éve készül már a film (az előkészületi fázist is beleértve), a többszörös csúszásnak számos oka van. Eleinte a szervezési problémák, az anyagiak késése, hiánya okozta a legnagyobb problémát. Paprika Steen-nel (eredetileg ő lett volna a női főszereplő) nem sikerült megállapodni. A több évszakon átívelő forgatás miatt a különböző jelenetek összevágása a későbbiekben valószínűleg problémát fog okozni. Ezután a film hossza miatt adódtak problémák: Dettre Gábor (r.) nem volt hajlandó az összevágott 2 óra 43 perc alá menni, viszont így nem lehetett bemutatni a 38. Filmszemlén. Dettre hajlott a kompromisszumra, de a 150 perces változatot sem lehetett volna bemutatni, Kántor László producer szerint elriasztotta volna a nézőket, és jócskán megnövelte volna a kópiák árát is az a fél óra, amit a javasolt 120 perchez képest még benne hagytak (készült egyébként a filmből egy négyszer egyórás TV változat, mert az alkotók annyira erősnek találták az elkészült képeket). 

8. Balogh György: Tüskevár:

Sztori: Fekete István népszerű regényének újabb filmadaptációja. Két hetedikes diák történetét van a középpontban, akik nyárra a jó öreg Matula bácsihoz kerülnek, és ott megtanulják, hogy mit jelent a berekbeli élet.

Szereplők: Kovács Lajos, Nagy Marcell, Détár Enikő, Haumann Péter, Pogány Judit

Gyártó: Tamarafilm

 
Forgatási körülmények:
a film forgatási munkálatai 2004. áprilisában kezdődtek, de 2005. augusztusában az anyagi források elapadása miatt le kellett állniuk. A forgatás egy évvel később, a szükséges pénzek előteremtése után folytatódhatott. Február végén érkezett a hír, hogy hangfázisához ért a Tüskevár készítése. Ha nem üt be újabb gikszer, akkor idén szeptemberben végre moziba kerülhet a sanyarú sorsú alkotás.

9. Novák Erik:Zuhanórepülés:

Sztori: Szex, Szerelem, Drog, Erőszak, Pénz. Akció-dráma – tündérmese az ezredforduló Budapestjének egyik legkevésbé sem romantikus szegletéből, urbánus legenda egy fiatal zsiványról, egy gyönyörű lányról, rengeteg pénzről és a legrohadtabb kalandról az életben…Ám mindezek mellett – és ellenére – a film önéletrajzi ihletettségű, Nagy Viktor forgatókönyvíró a rendezővel filmsztorivá egészítette ki életútjának egyes elemeit, ami a filózofia-teológia szakról a drogos alvilágon keresztül egészen a börtönig vezetett. 

Szereplők: Nagy Zsolt, Baranyai Vera, Gryllus Dorka, Derzsi János, Lukáts Andor, Törköly Levente, Kokics Péter, Parti Nóra

Gyártó: Megafilm
Költségvetés: 220 millió forint


                                           Folytatása következik....