Az Európai Filmakadémia idén 36 ország 52 filmjét vette fel válogatáslistájára. Ezeket a filmeket ajánlják idén jelölésre - írta kedden honlapján a nemzetközi filmes szervezet. A jelöltek közé kerülhet a Ragályi Elemér operatőr közreműködésével forgatott grúz alkotás, a Kukoricasziget és Peter Strickland brit rendező Titanic Filmfesztiválon vetített munkája, a The Duke of Burgundy is, amely magyar koprodukcióval készült.

A válogatásban szerepel a Paddington című brit családi vígjáték, a Wim Wenders Every Thing Will Be Fine című drámája, a svéd Roy Andersson Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című filmje, az Oscar-díjas olasz Paolo Sorrentino Ifjúság című drámája és a Megléptek című finn kamaszdráma is, amit ugyancsak a Titanicon láthatott a magyar közönség.

A következő hetekben a filmakadémia több mint háromezres tagsága dönt a legfontosabb kategóriák jelöltjeiről. Külön zsűri ítéli oda azonban az operatőr, vágó, jelmeztervező, zeneszerző, hangmérnök és látványtervező kategória díját.  A jelöltlistát november 7-én hagyományosan a sevillai Európai Filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra. A Európai Filmdíjak 28. díjátadó gáláját december 12-én rendezik meg Berlinben. Tavaly decemberben Rigában az Ida című lengyel-dán koprodukció, Pawel Pawlikowski alkotása kapta a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjat.

(Forrás: MTI)