A három színészóriás, Törőcsik Mari, Darvas Lili és Darvas Iván főszereplésével 45 évvel ezelőtt készült Szerelem című világhírű alkotást a Filmalap kezdeményezésére mutatják be Cannes-ban. A költői szépségű Szerelem Makk Károly, Déry Tibor író és Tóth János operatőr egyszeri és megismételhetetlen közös alkotása, a „Budapesti tizenkettő” filmjeinek egyike. Az 1971-ben készült mozifilm központi témája két asszony különös kapcsolata: mindkettejük életének középpontjában ugyanaz a férfi áll.

Az 1950-es években játszódó Szerelem-ben egy fiatal tanárnő hűségesen várja haza a politikai okokból bebörtönzött férjét, miközben haldokló anyósát ápolja és elhiteti vele, hogy fia Amerikában filmez, boldog és megtalálta élete célját… A Szerelem nemzetközi premierjét 1971-ben tartották a cannes-i filmfesztiválon, ahol többek között elnyerte a zsűri díját, majd nagy sikerként bejárta a nagyvilágot. A nemrég 90. születésnapját ünneplő Makk Károlynak összesen hat filmjét mutatták be a cannes-i filmfesztiválon 1955-87 között. Törőcsik Mari Cannes-ban is díjazott világhírű magyar színésznő tavaly volt 80 éves.  

A világelső filmfesztivál filmtörténeti klasszikusokat felvonultató válogatásában, a Cannes Classics-ban nem Makk filmje az egyetlen, melynek felújítása Magyarországon készült. A Filmalap Filmlabor igazgatósága 2015-ben kezdett el dolgozni a cseh filmarchívum felkérésére (National Film Archive) több film felújításán, ennek egyik eredménye Jindřich Polák 1963-ban készült Ikarie XB 1 című filmjének felújítása is, melyet szintén meghívtak a Cannes Classics program szervezői.

Mindkét film alkalmával teljes körű 4K felbontású kép restaurálásra, valamint a hang restaurálására került sor, a felújított változatok Cannes-ban lesznek először láthatók. A Filmalap Filmlabor igazgatósága a Focus-Fox Stúdióval közösen öt magyar ’56-os tematikájú játékfilm felújítására nyert pályázatot, közülük elsőként készült el a Szerelem. Az eredeti 35 mm-es filmek felújítása 4K digitális hordozóra a Magyar Művészeti Akadémia pályázati támogatásával a MaNDA közreműködésével a Focus-Fox Stúdióban és a Filmlaborban készül.

Forrás: Filmalap