Május 27-én délután a sajtótájékoztatóval egybekötött könyvbemutatón először vehették kézbe az érdeklődők a FilmHungary Könyvkiadó Magyarok Hollywoodban könyvsorozatának részeként Rózsa Miklós önéletrajzi kötetét, a Kettős életet, mely az első, angol nyelvű kiadás után 40 évvel először jelent meg magyarul. Az önéletrajzírással egy időben jelent meg Hubai Gergely: Zene – Miklós Rózsa című filmszakmai kötete is, amely Hollywood legsikeresebb magyar komponistájának teljes filmzenei életművét dolgozza fel olvasmányos módon. A köteteket a szerkesztők, dr. Takó Sándor és dr. Kollarik Tamás, Hubai Gergely szerző, Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen főzeneigazgatója, Halász János, a térség Országgyűlési képviselője és Puskás István, Debrecen város alpolgármestere mutatták be.

Somogyi-Tóth Dániel Debrecen városának főzeneigazgatója ismertette, hogy hosszú ideje dolgoznak Rózsa Miklós életművével. A hangversenyekről szólva elmondta, hogy „Rózsa befutott Hollywoodi sztár volt, de komolyzenei komponistaként ismeretlen maradt. Aki a május 27-28-i koncerteken ott volt, az hallhatta, hogy a szerző komolyzenei alkotásai a legnagyobb komponisták közé rangsorolják őt.” Hozzátette: „Magyar zenészként kötelességem Rózsa Miklós emlékét ápolni, Kollarik Tamással és Takó Sándorral pedig nagyon komoly közös terveink vannak Rózsa Miklós életművét illetően.

Országgyűlési képviselőként meggyőződésem, hogy fel kell karolnunk a fontos nemzeti ügyeket, Rózsa Miklós emlékezetének ápolása pontosan ilyen. Mert Rózsa Miklós ugyanúgy a magyar kultúra része, mint Hollywood történetéé. Büszkeség, hogy Debrecen városa ilyen fontos kulturális eseménynek adhat otthont” – emelte ki Halász János.

Rózsa Miklós mindvégig büszke volt magyarságára, ezért különösen fontos, hogy nemzeti emlékezetünkben is méltó helyet kapjon. A Magyarok Hollywoodban című könyvsorozatunkban jelent meg először Zukor Adolf és William Fox, Hollywood két magyar alapítójának önéletrajzi írása. A sorozat új, Rózsa Miklósról szóló, kétkötetes kiadásának célja, hogy a magyar kulturális közvélemény és a hazai filmrajongók közössége a két stúdióalapító után megismerje a filmtörténet másik ikonikus magyar alkotóját is” – fejtette ki a könyvbemutatón dr. Kollarik Tamás, Bánffy-díjas, Magyar-filmdíjas filmalkotó, egyetemi oktató, a kötetek és a sorozat társszerkesztője.

A kötetek hosszú évek munkájának gyümölcseként jelenhetnek meg” – mondta el dr. Takó Sándor, Magyar Mozgókép Szemle-díjas filmalkotó, egyetemi oktató, a FilmHungary Kiadó vezetője, a Hollywoodi Magyar Örökség Társaság elnöke. Köszönetét fejezte ki a köteten dolgozó munkatársainak, és megköszönte azt is, hogy Debrecen városa befogadta, felkarolta Rózsa Miklós emlékezetének ápolását a hangversenyekkel és a könyvbemutatóval is.

Az önéletrajzzal egy időben jelent meg Hubai Gergely hatalmas gyűjtő-, és szakértői munkáját, a Zene: Miklós Rózsa című kötetet is, amely izgalmas történeti kontextusba helyezi Hollywood legsikeresebb magyar komponistájának teljes filmzenei életművét, miközben tisztázza Rózsa önéletírásának pontatlanságait is. A jelen lévő szerző elmondta, hogy Rózsa Miklós valóban úgy érezte, kettős életet él, klasszikus zenei és filmzeneszerzői pályája élesen elkülönül egymástól. „Minél sikeresebb lett filmzenéivel, annál inkább mellőzték őt a koncerttermekben” – mondta. A most kiadott kötete már közel 10 éve készen van, s nagy öröm számára, hogy az életrajzzal együtt jelent meg, mert így a két írás párbeszédbe léphet egymással.

Pogrányi Péter, a beszélgetés moderátora a következő szavakkal zárta le a beszélgetést: „Rózsa Miklós zenéinek havonta a Spotify-on 30 ezer hallgatója van. Az életműve tehát ilyen formában is tovább él, és nagyszerű dolog, hogy Debrecenben május 27-én és 28-án élő zenével is tovább éltetik itt, Debrecenben.

A STAND UP FOR RÓZSA! szimfonikus hangverseny XXI. századi stand-up interpretációban, Bősze Ádám, Fejes Krisztina zongoraművész és a Kodály Filharmónia együtteseinek közreműködésével állított emléket a zeneszerző életműve előtt, Somogyi-Tóth Dániel vezényletével. A produkció kreatív produceri feladatait Somogyi-Tóth Dániel, Kollarik Tamás, és Takó Sándor látták el.