Szombaton megnyitó keretében adják át a svéd filmesnek, valamint Zelimir Zilnik szerb rendezőnek az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett életműdíjat, és levetítik Magnus von Horn svéd rendező The Here After (Efterskalv) című filmjét. A vajdasági Szabadka melletti Palicson tizenkét alkotás indul a legjobb filmnek járó Arany torony-díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi toronyért és a zsűri különdíjáért.

A hattagú zsűrit Christian Jeune, a cannes-i filmfesztivál filmrészlegének vezetője, Dome Karukoski finn, Kocsis Ágnes magyar és Mira Fornay szlovák rendező, valamint Johannes Kuhnke svéd és Sergej Trifunovic szerb színész képezi. A kritikusok zsűrijét pedig Michael Pattison brit, Báron György magyar és Vladimir Dzulovic szerb filmkritikus alkotja.

A palicsi filmfesztiválon a fiatal európai rendezők munkái, a környezetvédelemmel foglalkozó filmek és az úgynevezett hommage-alkotások mellett idén a szlovák filmekre koncentráltak a szelektorok, és ismét helyet kapott a magyar filmek válogatása is. Vetíteni fogják a Liza, a rókatündér című vígjátékot, Miklauzic Bence új filmjét, a Parkolót, amely két világkép összecsapásáról szól, a Senki szigete című nagyvárosi mesét, a második világháború idején játszódó Drága Elza! című drámát, valamint a magyar pusztára kerülő afrikai labdarúgóról szóló Délibábot.

A szervezők emellett koncertekkel, kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, és idén első alkalommal a gasztronómia is helyet kap a fesztiválon: a rendezvény keretében minden este más-más ország, illetve kontinens jellegzetes konyháját ismerhetik meg a résztvevők.

(forrás: MTI)