A szeptember 28. és október 5. között megrendezésre kerülő fesztivál Kína legnagyobb rajzfilmes seregszemléje, ahol Európa, Amerika és Ázsia alkotói is megmérettetik magukat. A fesztivál weboldala szerint a legjobb rövidfilm 2000 dolláros jutalomban részesül.

Az előzsűrizés után 155 film került a 13 főből - neves kanadai, amerikai, kínai, japán, finn, francia, koreai, tajvani és iráni szakemberekből - álló nemzetközi zsűri elé. A nagyszabású filmes eseménnyel párhuzamosan információs vetítések, tudományos tanácskozások is zajlottak, valamint filmvásár megrendezésére is sor került.

Hat kategóriában hirdettek díjat: rövid és hosszú mozifilm, televíziós film, internet, főiskolás film és az Andersen évfordulóhoz igazodva a nagy dán író meséjét felhasználó film.

Kilenc magyar film került versenybe. Rofusz Ferenc: Kutyavilág, Ulrich Gábor: Mielőtt, Táborita Ildikó: Sicc Meseországban, Tóth Pál: Rajzfilm, Pál Balázs: Karma, M. Tóth Géza: Maestro, Cakó Ferenc: A róka és a holló, Nagy Lajos - Szilágyi Varga Zoltán: A világlátott egérke / Rokoni pártfogás, Horváth Mária: Magyar népmesék / Gyöngyvirág Palkó.

A rövidfilm kategóriában a nagydíjat M. Tóth Géza: Maestro, a kategória díjat Cakó Ferenc: A róka és a holló című munkája nyerte el. Az ötperces Maestro eddig már 13 fesztiválon mutatkozott be világszerte. A Belo Horizonte ISFF - Rövidfilmek Nemzetközi Fesztiválján Braziliában M. Tóth Géza a legjobb forgatókönyv díját nyerte el, nyáron pedig a Japán Digitális Animációs Fesztiválon is különdíjat kapott. A Maestro egy operaénekes madár "bekészülését" követi nyomon, nem kevés iróniával, és ötletes vizualitással.

A kecskeméti rajzfilmstúdió két díjat is magáénak tudhat. A televíziós sorozatban a kategória díjat Szilágyi Varga Zoltán és Nagy Lajos A világlátott egérke című rajzfilmsorozatának Rokoni párfogás című epizódja nyerte, míg a zsűri különdíját a Magyar népmesék sorozatból a Horváth Mária által rendezett Gyöngyvirág Palkó című kapta.