A nyilt levél elismeri, hogy Európa távolról sem tökeletes: "Néha jogosan bíráljuk azért, mert hiányzik belőle a lélek és az érzelem, és egy olyan nyelvet beszél, amelyet csak kevesen értenek meg." Az írók szerint azért is bírálni lehet Európát, mert nem tesz eleget azért, hogy megoldja a jelenleg is zajló ökológiai, társadalmi és politikai krízist, illetve a menekültválságot.

Mindezek ellenére kiállnak Európa mellett, mert látják benne az emberséget és a szépséget. "Ne feledjük el, hogy Európa a béke fenntartásáért lépett szövetségre. Ami hat ország uniójaként indult, az már 28 országot foglal magában, ez az egyedülálló szövetség az egész emberiség számára inspiráló."

Kocsis Ágnes a Cirko-Gejzir mozi 20. születésnapján 2014-ben (fotó: Valuska Gábor)

A levél leszögezi, hogy a szabad és demokratikus Európa egyet jelent egy kreatív Európával, ahol megvalósul a gondolat és a szólás szabadsága. Mivel a szélsőséges eszmék "ismét úgy terjednek, mint a lepra", ezért kötelességüknek érzik, hogy állást foglaljanak Európa alapértékei és az európai kultúra mellett.

Szerintük ez egy rendkívül bizonytalan egyensúlyi állapot élünk most, ezért erősebbé és jobbá kell tenni az Uniót. A kihívásokra szerintük úgy kell reagálni, hogy szilárdan kitartunk amellett, amiben hiszünk, és az európai parlamenti választáson elmegyünk szavazni. "A közös jövőnk a tét, de az is lehet, hogy önmagában a jövőnk" - fejezik be a levelet.

Ralph Fiennes a 007 Spectre című filmben (fotó: Fórum Hungary)

A teljes kiáltványt angol és francia nyelven itt olvashatod el és böngészheted végig az 500 aláíró listáját. Tele van híres filmesekkel, többek között Julie Deply francia színésznő, Valeria Golino olasz színésznó, Ralph Fiennes angol színész, Stellan Skarsgaard svéd színész, az Idá-t és a Hidegháború-t jegyző lengyel Pawel Pawlikowski, A próféta vagy a Rozsda és csont francia rendezője, Jacques Audiard, illetve a Párizs, Texas német rendezője, Wim Wenders is azt szeretné, hogy vasárnap elmenjünk szavazni. Az aláírók között egyetlen magyar szerepel, Kocsis Ágnes, a Friss levegő és a Pál Adrienn rendezője. Itthon május 26-án tartják meg a választást.

Julie Deply a Mielőtt éjfélt üt az óra című filmben (fotó: InterCom)

A kiáltvány a Francia Filmrendezők Céhe (SRF), a cannes-i Rendezők Kéthete szekció, az Európai Filmakadémia (EFA), az Európai Filmrendezők Szövetsége (FERA) és az Audiovizális Alkotók Társasága (SAA) kezdeményezésére jött létre.

címlapfotó: Rendezők Kéthete