Az első- és másodikfilmes alkotónak meghirdetett workshop márciustól novemberig öt, részben online részben személyes találkozón keresztül zajlik, nemzetközi script konzultánsok irányításával. A tutorok között van többek között Răzvan Rădulescu, román forgatókönyvíró (Lazarescu úr halála, Anyai szív) és Isabelle Fauvel francia script editor, több neves forgatókönyv-kurzus és filmiskola oktatója. A sorozatot novemberben egy Torinóban megrendezett pitchfórum zárja, ahol az alkotók és a producereik bemutatják a filmterveket válogatott döntéshozók előtt.

A Rubicon egy 17 éves fiú, Balázs története, aki egy kisebb bűncselekményeket elkövető banda tagja. Miközben próbálja meggyőzni apját, hogy ne költözzenek el a városból, egy sikertelen boltrablás után a csapatával valódi fegyverhez próbálnak jutni, a közelben lévő lőtérről.

Ha a diák többet akar elérni az életben, a tanárnak kötelessége támogatni

A Szünet egy kényes, életszerű helyzetet mutat be, ami szinte nap mint nap lejátszódik az ország szakiskoláiban. Kölcsey Levente kisfilmje minimális költségvetésből készült, mégis a rangos Locarnói Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozik be. A szociális témák iránt elkötelezett rendezővel a kisfilm létrehozásáról, az oktatási rendszerről, valamint a szülői és a tanári felelősségről is beszélgettünk. 

A Torino Film Lab programjából minden évben kikerül néhány olyan filmterv, amely később jelentős fesztivál-karriert fut be. Itt fejlesztette többek között Nemes-Jeles László Napszállta, legutóbb pedig Nagy Dénes Természetes fény című filmjének forgatókönyvét.

Kölcsey Levente 2016-ban diplomázott az SZFE filmrendező szakán, Szünet című kisfilmje tavaly bekerült a Locarnoi filmfesztivál versenyébe, itthon pedig megnyerte a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó díját. A Rubicont, mint első nagyjátékfilmtervét a Proton Cinema segítségével fejleszti, producere Zachar Balázs.

Borítókép: Kölcsey Levente