A világhírű operatőr már idehaza, az 1970-es évektől felejthetetlen filmeket fényképezett a legjelentősebb rendezőkkel, a legkülönbözőbb jellegű filmekben. Néhányat említsünk is meg: az Agitátorokat (1971) Magyar Dezsővel, a Jutalomutazást (1975) Dárday Istvánnal és Szalay Györgyivel, az Angi Verát (1979) Gábor Pállal, a Mephistót (1981) Szabó Istvánnal, a Megáll az időt (1982) Gothár Péterrel. Később ő volt az operatőre sok egyéb mellett  Az óceánjáró zongoristája (1998) és a Maléna (2000) című filmeknek, amelyeket Giuseppe Tornatore rendezett, de láthattuk a kamerája által rögzített képeken Sean Conneryt is az Egy igaz ügyben (1995).

Hámori András az általa létrehozott H20 Motion Picturesszel tervei szerint évi hat filmet készít majd. Mint már hírül adtuk, Hámori megvásárolta a tavaly meggyilkolt orosz újságírónő életét feldolgozó könyvek szerzői jogait a megfilmesítés szándékával. Ő volt a producere az Ópiumnak (2007) és a H20 Motion Picturesnél forgatja Hajdu Szabolcs negyedik filmjét; az amerikaiak közül pedig Christina Weiss Luric, Steven Shainberg és Andrew Fierberg szerződött vele.

Koltai és Hámori révén más tehetséges magyarok is szerepet kapnak és kaphatnak a világ filmgyártásának fellegvárában. Az Evening operatőre Koltai határozott kérésének eleget téve Pados Gyula volt, és a H20 Motion Picturesszel közösen tervbe vett két film egyike a Londonban élő Tibor Fischer regényéből készül Magyar Dezső és  Lindsey Shapiro forgatókönyvírói közreműködésével. Az Under the Frog (A béka feneke alatt) külföldön már sikerkönyvnek számít. Ennek témája is magyar: szerelmi történet az 1956-os forradalom és szovjet megszállás idején.

A Koltai által rendezendő másik film, az Axel Melzener és Heiko Burkardsmaier által írt Born Of Fire a 16. századi angol ágyúkészítő, Adam Dreyling kalandjait meséli el, aki családjával együtt belekeveredik a protestáns és katolikus érdekharcokba. A Born Of Fire-t 50 millió dolláros költségvetésűre tervezték, és több ország koprodukciós részvételét (Németország, Írország, Magyarország, USA) tervezik.