A háromtagú zsűri, Dér András filmrendező, PPKE Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének adjunktusa, Gelencsér Gábor  filmesztéta, filmtörténész, az ELTE BTK MMI Filmtudomány Tanszékének docense, Lőcsei Gabriella, kulturális hírlapíró, film-és tévékritikus negyvennégy alkotást választott a versenyprogramba.

Az egész estés dokumentumfilm kategória győztese A létezés eufóriája című film lett, rendezője Szabó Réka. A rövid dokumentumfilm kategóriában a zsűri megosztva két alkotást jutalmazott: Kis Anna Csak a családról ne című filmjét valamint Bak Zsuzsanna és Szőcs Petra Rend a lelke című filmjét. A rövid (fikciós, animációs, kísérleti) film nyertese a Válaszúton című film, rendezője Chilton Flóra. Az V. Ars Sacra Filmfesztivál fődíját a zsűri teljes egyetértéssel Zurbó Dorottya Könnyű leckék című filmjének ítélte.

Szabó Réka: A létezés eufóriája 

Az idei filmfesztivált is  több intézmény megtisztelte azzal, hogy különdíjat ajánlott fel. A Magyar Kurír katolikus hírportál a shoesine produkciójában készült, Szerzetesnek álltam című filmet jutalmazta különdíjával, a film rendezője Huszár Domonkos. A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája a Novák Tamás rendezte Lélek és betű című filmjét jutalmazta. Az Ars Sacra Alapítvány különdíjával Miklós Ádám A magyar nóta belga mestere című filmjét jutalmazta. 

Aki lemaradt volna a sokféle emberi sorsot, történetet bemutató filmfesztivál kínálatáról, vagy esetleg a járványtól tartva maradt volna otthon, még bepótolhatja a program legjavát. Az Ars Sacra Filmfesztivál oldalán egy hétig szeptember 21-27. között ingyenesen online nézhetők a versenyprogramban szereplő filmek nagy része. Részletek az a fesztivál hivatalos oldalán olvashatóak. 

A Filmfesztivál a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. 

Forrás: Ars Sacra