A noiros hangvételű történet helyszíne egy jövőbeli, lepukkant nagyváros, ahol a nyomasztó betontömbök felett rozsdás repülő autók suhannak, a lakosság számára pedig legális a droghasználat – ez viszont sokakban a függőség mellett különleges képességeket is felébreszt. A szupererővel bíró szerhasználók jó pénzért bocsátják áruba tudásukat, ahogy azt a múlt-és jövőbeli eseményeket fotópapírra előhívni képes ''A hívó'' (Mohai Tamás) is teszi. A férfi a képeket csak megjeleníteni, de értelmezni nem tudja, amivel megbízói gyakran elégedetlenek - ám a ''Tréningruhás'' nevű piti tolvaj (Kamarás Iván) mégis ráveszi, hogy segítsen neki megtalálni eltűnt húgát a kaotikus városban.

Odegnál Robert előszőr képregény formájában álmodta meg ezt a minden kelet-európai számára ismerősen ható, jövőbeli világot. Az eredetileg diplomamunkaként készül képregény 2005-ben kötet formájában is megjelent, amivel szerzője elnyerte a műfaj legfőbb hazai elismerésének számító Alfabéta-díjat. 2013-ban Horváth Áron forgatókönyvíróval együtt azonos címmel kisfilmet készítettek a történetből, amit itt lehet megnézni. A viszonylag alacsony költségvetés és a házi laptopon összebarkácsolt CGI effektek ellenére a végeredmény egyedi, különleges atmoszférájú alkotás lett, amit a Los Angeles-i Shriekfesten és a Phoenix Film Festen is díjjal jutalmaztak.

A The Dark Lens című folytatásban az alkotók mellett visszatérnének A hívó főszereplői, Mohai Tamás és Kamarás Iván, a filmet viszont sokkal látványosabb formában, angol nyelven, profik által készített számítógépes effektekkel szeretnék megvalósítani. A várható látványáról a rendező elmondta nekünk: "A legjobban Enki Bilal képregényeinek mindenféle zsinórokkal teletűzdelt városai, meg a sötét, lebegő szerkezetei hatottak rám. Az általa rendezett Halhatalanok látványvilágát is nagyon szerettem a régi épületeivel, meg 60-as éveket idéző járműveivel. A filmek közül - talán meglepő módon - de kevésbé a Szárnyas fejvadász, sokkal inkább a legelső Star Wars film volt a forrás. Rozsdás, akadozó gépek és részletesen kidolgozott univerzum. A mi filmünkben ez épül össze a 80-as évek magyar beton és kocka valóságával." A filmtervről a rendező bővebben ebben a videó-bejegyzésében mesél. 

A kisfilm elkészítéséhez szükséges 49.000 dollár összegyűjtésére a Kickstarter oldalon indítottak kampányt. A projekt része lesz egy, a film világában játszódó, 68 oldalas képregény is – a támogatás mértékétől függően, egyéb ajándékok mellett a támogatók ezt is megkaphatják.

A The Dark Lens elkészítését itt lehet támogatni.

FRISSÍTÉS (2020. március 18.)

Az alkotók a vírusválság idejére felfüggesztették a támogatói kampányt.