A filmfesztivál szervezőinek pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott: a női testépítőről szóló, Csonka Eszter világbajnok főszereplésével készült film a nagy tehetségről és érzékenységről árulkodó rendezéssel, valamint azzal érdemelte ki az elismerést, hogy gyengéd és megható pillanatokat tudott teremteni egy olyan világról készült filmben, amely lehetetlen áldozatok árán követeli meg a tökéletességet.

A független és szerzői filmalkotások terén kifejtett kiemelkedő tevékenységért odaítélt Underground Spirit díjat a Roy Andersson svéd filmrendezővel folytatott több évtizedes munkájáról ismert Borbás István operatőrnek ítélték oda.

Tökéletes testben törékeny lélek

A Szelídet látva biztosan nem fogunk elrohanni kondibérletért, cserébe átérezhetjük egy sportoló elveszettségét, aki váratlan és bizarr helyen lel rá a vágyott intimitásra és szeretetre. Csuja László és Nemes Anna testépítő drámája a Sundance Fesztiválon debütált és már a magyar mozikban is látható.

A legjobb filmnek járó Arany Torony-díjat a román Cristian Mungiu R.M.N. című alkotása érdemelte ki, míg a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot az ukrán Dmitro Szuholitkij-Szobcsuk veheti át a pénteki zárórendezvényen Pamfir című filmjéért.

A palicsi filmfesztiválon tizenöt kategóriában több mint 130 filmet mutattak be.

Forrás: MTI