Dél-Dakotában, a Pine Ridge rezervátumban, napjainkban játszódó film két fiatal lakota srác történetét meséli el: a 23 éves Bill minden apró melót elvállal, hogy eltartsa a családját és boldoguljon a kevés lehetőség ellenére, míg a 12 éves Matho már alig várja, hogy felnőtt férfivá váljon. Egymástól függetlenül, de mindketten keresik a helyüket és a kulturális identitásukat egy összetartó de marginalizált közösségben, ahol a modernitás és a tradíció egészen sajátos elegyet alkot utóbbi fennmaradása érdekében.

Túlélési stratégiáik hasonlóak ugyan, egy ponton mégis ellentétes irányt vesz életük: Matho még gyerek, de kénytelen elmenekülni agresszív apja elől, és dealerként próbál a saját lábára állni, míg a néhány évvel idősebb Bill már a családját próbálja eltartani, és egy gazdag fehér férfi szolgálatába áll. Az anyagi stabilitásért cserébe csak annyit kell tennie, hogy rozoga kocsijával fuvarozza neki a lányokat a rezervátumból.

Riley Keough és Gina Gammell filmje nem nyomorpornó és nem hőstörténet a szegénységből való kitörésről. Alkudozás, bizniszelés, hétköznapok a rezervátumban, ahol mindennek meg kell kérni az árát de semmi sem elég jó üzlet. A hitelesség, a közeg autentikus bemutatása vált a legfontosabbá a rendezők, Keough és Gammell számára, ezért a filmet szinte teljes egészében a Pine Ridge Rezervátumban forgatták és olyan színészekkel dolgoztak, akik a közösség tagjai, így jól ismerik a helyet és annak szabályait.

Matho szerepében Ladainian Crazy Thunder különleges vonásaiban egyszerre rajzolódik ki a magányos gyerek szomorúsága és a dörzsölt dealer vagánysága, a Billt alakító Jojo Bapteise Whiting már a húszas évei elején járó apaként is infantilisnek, sokkal naivabbnak tűnik. Pine Ridge fiataljainak kallódásában Andrea Arnold karakterközpontúsága, lendülete köszön vissza, miközben az Oscar-díjas Chloé Zhaohoz hasonlóan a War Pony is a tájakat teszi főszereplővé.

A vetítés után pedig a Barcode és az EXILES csapata szervez ismét afterpartyt.

Vetítések:

2023. január 13. péntek 20:00 Toldi Mozi - Jegyvásárlás itt.

2023. február 5. 20:00 Uránia Nemzeti Filmszínház 

 Forrás: Cinema Niche