Emmanuelle Arsan erotikus regényének legújabb adaptációja megtalálta a főszereplőjét: Léa Seydoux fogja alakítani Audrey Diwan, a tavaly Velencében Happening című drámájával Arany Oroszlánt nyert francia rendező első angol nyelvű filmjének címszerepét. Az Emmanuelle forgatókönyvét a rendező Rebecca Zlotowskival közösen jegyzi.

Arsan regénye először 1959-ben, illegállisan látott napvilágot. A könyv szerzőjének saját, kendőzetlen szexuális fantáziáit jelenítette meg, azonos nevű hősnőjének erotikus kalandozásain keresztül. A regényt hivatalosan csak 1967-ben adták ki. Elsőként Jean-Pierre Thorn producer filmesítette meg a 60-as években, de az eredeti műnél jóval visszafogottabb formában.

Sylvia Kristel az 1974-es Emanmuelle-ben

Az igazi sikert (és közfelháborodást) Just Jaeckin 1974-es, softcore filmváltozata hozta, melynek főszerepét Sylvia Kristel holland modell játszotta. A film hat további folytatást élt meg, és készültek utánzatai Olaszországban (Fekete Emmanuelle), de még Japánban is. Tabudöntögető jellege ellenére annyira közismert volt, hogy még a brit Folytassa…-sorozat egyik darabjában is kiparodizálták (Folytassa, Emmanuelle).

Diwan új Emmanuelle-filmjének jogait a ma kezdődő cannes-i filmfesztivál filmes marketjén értékesítik. Léa Seydoux idén két filmmel, David Cronenberg Crimes of the Future című horrorjával és Mia Hansen-Love One Fine Morning című alkotásával is képviselteti magát a fesztivál hivatalos versenyprogramjában

Forrás: The Hollywood Reporter / Címlapkép: Léa Seydoux