Itt lesz majd Magyarországon először látható a japán Ghibli Stúdió első európai koprodukcióban készült, lenyűgözően látványos és megható filmje, A vörös teknős. A stúdió fennállása óta először engedett külföldi alkotót a berkeibe: az egészestés alkotás az Oscar-díjas Michael Dudok de Wit kilenc évnyi megfeszített munkájának eredménye. A film történetében egy hajótörött férfit mos partra a tenger. A szerencsés, ám magára hagyott túlélő felfedezi a trópusi sziget élővilágát, miközben különös kapcsolatba lép az egyik óriás teknőssel. Az élet örök körforgásáról szóló, elsősorban felnőtteket megcélzó, lenyűgöző látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben szívszorító módon mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát.


A vörös teknős
 ráadásként egy magyar sikerfilmmel is kiegészül: a film előtt Bucsi Réka különleges hangulatú rövid animációját, a LOVE-ot is levetítik, amely szellemiségében méltó párja Dudok de Wit mozijának. A Magyar Média Mecenatúra program által támogatott és francia koprodukcióban elkészült film az idei Berlinale-n debütált, és azóta több, mint 70 nemzetközi filmfesztiválra kapott már meghívást.

A Mozinet Filmnapok válogatásában összesen hat film lesz látható hazánkban először, további tíz pedig újra mozivászonra kerül. Mindegyikben közös, hogy a cannes-i filmfesztiválon mutatták be őket. A válogatás igen sokszínű: koreai erotikus thriller (Park Chan-wook: A szobalány), finn szerelmi történet (Juho Kuosmanen: Olli Maki legboldogabb napja), iráni párkapcsolati dráma (Asghar Farhadi: Az ügyfél), francia művészfilm (Alain Guiraudie: Állva maradni) és abszurd vígjáték (Bruno Dumont: A sors kegyeltjei… meg a többiek) egyaránt megtalálható benne. A programból természetesen nem hiányozhat a legnagyobb nemzetközi sikert elért magyar film, a Saul fia sem, amely tavaly egy cannes-i Fődíjjal kezdte diadalútját.

Forrás: Mozinet