Szimler Bálint rövidfilmje, a Cannes-ban bemutatkozott Itt vagyok a dramai rövidfilmfesztiválon versenyez a napokban Görögországban – adta hírül a Magyar Filmunió. Jövő héten folytatódik a genfi CAC Voltaire szervezésében évről-évre megrendezendő magyar alkotóknak szentelt vetítéssorozat. Ezúttal Kósa Ferenc filmjeiből mutatnak be válogatást a szervezők a Maison des arts du Grütli kulturális központban, többek között műsorra tűzik a cannes-i rendezői díjjal méltatott Tízezer nap (1967) című filmtörténeti klasszikust. Hajdu Szabolcs filmje, a Magyar Mozgókép Közalapítvány által támogatott Bibliothéque Pascal, Los Angeles után újabb amerikai filmfesztiválon mutatkozik be. Ezúttal a texasi Austinban, ahol szeptember 23-án kezdődött a fantasztikus filmek nemzetközi seregszemléje. Moldoványi Ferenc Another Planet/Másik bolygó című kreatív dokumentumfilmje pedig a floridai Orlando tematikus filmfesztiválján, Buffalo nemzetközi filmünnepén, majd a pozsonyi Ekotop fesztiválon is látható lesz.

 

biblio_500



Közeleg a 10. Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok

Elkészült az idei Filmtettfeszt programja (klikk). Október 7–10. között olyan filmeket mutatnak be a kolozsvári közönségnek, amelyek már bejárták a nagyvilág fesztiváljait, vagy jelenleg is diadalútjukat járják – olvasható a Filmtetten. A rendezők között Mészáros Mártától Groó Dianáig, Mundruczó Kornéltól és Hajdu Szabolcstól Dyga Zsomborig számos ismerősen csengő nevet találhattok. A műsort közönségtalálkozók, egy filmtörténeti csemege, a Kolozsváron, a Hunyadi téri színházban 1944-ben forgatott A színház szerelmese és egy nagyon is mai maszkmesteri workshop egészíti ki.

filmtett_tabor_500



Elindult a Kamera Hungária

Péntektől két napon át Veszprém ad otthont a Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztiválnak, amelyet egy év kihagyás után kilencedik alkalommal rendeznek meg – tudatta az MTI. A fesztiválra 13+1 kategóriában összesen 284 pályamű érkezett; a kategóriák mindegyikében öt-hat alkotás versenyez, s egy 39 tagú zsűri választja ki a legjobbakat. A 91 versenyben maradt alkotás többek közt szórakoztató, oknyomozó, dokumentum, életrajzi, ismeretterjesztő, dramatikus és hír kategóriákban indul a Kamera Hungária díjért.

kamera_hungria_500



Megkezdődött a negyven éves filmfesztivál Szolnokon

Négy magyarországi egyetemről és egy művészeti szakközépiskolából több mint száz diák látogatott el Szolnokra a képzőművészeti filmszemle kezdőnapján, amelyen a résztvevők először az animációs blokk filmjeit tekinthették meg. A nap folyamán a verseny és az információs blokk filmjei mellett Lakatos Iván Munkácsy inasa című filmjét és B. Farkas Tamás Fehér izzásbanját, továbbá a Balázs János vagyokot, és Ország Lili-portrét is láthattak az érdeklődők. Este 8-kor került sor az ünnepélyes megnyitóra, amelyet egy óriási fröccsparti előzött meg, ahol egy 120 literes kehelyből lehetett inni. Az estet az egyik legjobb szolnoki zenekar, az Origó koncertje zárta.