A Barcelonától harminc kilométerre fekvő Sitges városában idén október 5. és 15. között rendezett fesztivál az egyik legfontosabb katalán kulturális esemény és a legismertebb műfaji filmes mustra. Eredetileg fantasztikus (főleg horror, sci-fi és fantasy) filmek fesztiváljaként indult, de idővel számos más zsánert is beválogattak, legyen az thriller, akció, krimi vagy kaland. A fesztivál vendégei többek közt olyan rendezők voltak, mint Quentin Tarantino, Terry Gilliam, Sam Raimi, Kim Ki Duk, John Woo, Peter Greenaway és David Cronenberg, színészek közül pedig Sir Anthony Hopkins, Jodie Foster, Ralph Fiennes és Viggo Mortensen szerencséltették a katalánokat.

Az egyik legfontosabb katalán kulturális esemény / Forrás: Film Festival Sitges

A félszáz éves jubileumot ünneplő fesztiválon idén Susan Sarandon színésznő, William Friedkin (Az ördögűző Oscar-díjas rendezője) és az ázsiai kultfilmes Johnnie To vesznek át életműdíjat, de jelen lesz Guillermo Del Toro is, az ő Velencében Arany Oroszlánt nyert The Shape of Water című filmje nyitva a fesztivált, a meghívottak között pedig Vince Vaughn, Udo Kier, Robert Englund színészek, valamint Dario Argento és Takashi Miike rendezők a legnagyobb nevek. 

A fesztiválon "Time Machine" életműdíjjal is kitüntetett Mundruczó Kornél filmje, a Jupiter holdja a hivatalos versenyprogramban olyan rendezők új munkáival versenyez, mint Yorgos Lanthimos (The Killing of the Sacred Deer), Martin Koolhoven (az idehaza mozikba kerülő Megtorlás alkotója), két japán fenegyerek, a roppant termékeny Takashi Miike (Blade of the Immortal) és Kiyoshi Kurosawa (Before We Vanish), valamint Craig S. Zahler, az itthon a Titanicon debütált, majd forgalomba került Csontok és skalpok direktora (Brawl in Cell Block 99).

50. alkalommal rendezik meg a rangos fesztivált / Forrás: Film Festival Sitges

Nem kevésbé nívós rendezők filmjeivel együtt vetítik a Johannát: a Seven Chances (Hét esély) című szekcióban szerepel Alejandro Jodorowsky Endless Poetry című, végtelen költészetet ígérő munkája. A szekció hét filmjét a katalán kritikusok szövetsége válogatta, és mindnek ez lesz a spanyol premiere. A vetítést közönségtalálkozó követi majd. Sopsits Árpád filmje, A martfűi rém a Noves Visions One szekcióban látható majd, amelybe szerzői, kísérletezőbb zsánerdarabokat válogattak. A film egyik konkurense épp A bosszú angyala lesz, amiről a CineFesten itt írtunk, és amit Sopsits zsűrizett is (beszédét a Filmhu közölte). 


Promó az idei filmes felhozatalból 
/ Forrás: Film Festival Sitges

A sitges-i fesztiválon korábban olyan magyar filmeket tűztek műsorra, mint a Hol volt, hol nem volt Gazdag Gyulától (megnyerte a legjobb filmnek járó díjat 1987-ben), a Taxidermia Pálfi Györgytől (2006), az 1 Pater Sparrow-tól (2009) és a LOVE Bucsi Rékától (2016). A Jupiter holdjáról itt írtunk kritikát, voltunk a forgatásán, A martfűi rémről szóló recenziónk itt, a rendezővel készített interjúnk pedig itt olvasható.