Az MMA 2019-ben indította online lexikonát, mely először szépirodalmi szócikkeket tartalmazott, 2020-ban pedig bővült filmes írásokkal, a célja pedig, hogy "egyszerre nyújtson eligazodást a szakma, az oktatás és a tágabb értelemben vett olvasóközönség számára." A filmek adatlapjait nem aprózták el: az egyes alkotásokkal kapcsolatban sorra veszik a filmtörténet és a történelem, valamint a rendezői életmű tekintetében fontos adatokat, elemzik és értelmezik is az adott művet, a szócikkeket pedig a filmhez kapcsolódó legfontosabb és legfrissebb szakirodalom felsorolása zárja.

A weboldal után októberben megjelenik a nyomtatott változat is. A 770 oldalas kötet műközpontú, a kézikönyv a filmeket bemutatásuk időrendjében, a korszak hazai és nemzetközi trendjei, valamint a politikai hatások kontextusában vizsgálja. A műveket egyedileg elemző-értelmező szócikkek hatásuk és jelentőségük szerint tárgyalják az alkotásokat, egyúttal adott rendező életművét és a magyar film alakulástörténetét is összefüggéseikben láttatják. A könyv fontos és hiánypótló olvasmány a laikus érdeklődők, a témával egyetemi szinten foglalkozók és a szakma képviselői számára.

Magyar filmek 1896 és 2021 című lexikon 516 szócikket tartalmaz és a 269 magyar rendező valamennyi filmtípust képviselő alkotását ismerteti. A kötet szerkesztői Gelencsér Gábor, Murai András, Pápai Zsolt és Varga Zoltán. A kötet az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete által vezetett lexikonprogram keretében készült, megrendelhető az MMA oldaláról.

Magyar filmek 1896-2021 című filmlexikonnak könyvbemutatót is szerveztek: 2021. október 21-én a Pesti Vigadó Makovecz termében (1051 Budapest, Vigadó tér 2.) kerekasztal-beszélgetés keretében mutatják be. A beszélgetésen részt vesz Prof. Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, dr. habil. Kocsis Miklós, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója, Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója, dr. habil. Gelencsér Gábor filmtörténész, a lexikon szerkesztőbizottságának vezetője, valamint dr. Kollarik Tamás producer, filmes szakember.

Forrás: MMA