Január 30. és február 7. között idén 37. alkalommal rendezik meg a rövidfilmek rangos nemzetközi fesztiválját a franciaországi Clermont-Ferrand-ban. Az élvonalbeli seregszemle versenyprogramjába nyert meghívást Hörcher Gábor Ricsi című fikciós kisfilmje – a versenyprogramban egyedüli magyarként.

A Filmalap támogatásával, az ELTE Filmszakán készült diplomafilmben Ricsinek, a fiatal srácnak a barátai búcsúbulit rendeznek – miközben az útra, amire indulni készül, édesanyja pakol helyette. A 15 perces alkotás főszereplője Steinbach Richárd, akiről a Drifter című dokumentumfilm is szól, amely novemberben a „dokumentumfilmek Cannes-jeként” számon tartott amszterdami IDFA-n a legjobb elsőfilm díját nyerte el, szintén Hörcher Gábor rendezésében.

Ricsi - Trailer from KraatsFilm on Vimeo.

A Ricsi című rövidfilm a dokumentumfilm vágása közben készült az ELTE Filmszakán, gyártója a Laokoon Filmgroup, koproducere a KraatsFilm volt, elkészültét a VisionTeam, a 4CUT és a Studio Lamb segítették.

A Clermont-Ferrand-i nemzetközi premierre az alkotók jelenlétében kerül sor a hétvégén. A jelentős szakmai elismertségnek örvendő franciaországi filmfesztivál Labo válogatásában indul Bucsi Réka Symphony no. 42 című animációja és Hajdú Richárd Londonban forgatott S című dokumentumfilmje. Tóth Barnabás két fesztiválkedvenc rövidfilmje, a Vonaton (2003) és az Újratervezés (2013) a Clermont-Ferrand-i fesztivál különprogramjában lesz látható.

(Forrás: Filmalap)