60 ország részvételével és számos világpremierrel a műsoron rendezik meg január elsejével kezdődően a Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztivált, mely az Egyesült Államok vezető filmes rendezvényeinek egyike. Az Edelényi János rendezésében Angliában forgatott JutalomJáték (The Carer) című magyar-brit koprodukció világpremierje január 3-án lesz a kaliforniai fesztiválon. A bemutatón részt vesz az Emmy-díjas főszereplő, Brian Cox, és a rendező-forgatókönyvíró Edelényi János.

A Filmalap 150 millió forintos támogatásával készült JutalomJáték egy színésznőnek készülő fiatal lány és az egykor ünnepelt sztárszínész Sir Michael Gifford találkozásának megindító története. Dorottya álma, hogy a Királyi Színiakadémiára felvételt nyerjen, ezért elvállalja a nagybeteg öreg színész ápolását, és titokban abban bízik, hogy a színészet fortélyait és a szép angol kiejtést is elsajátítja majd a betegápolás közben, de az élet váratlan fordulatokat tartogat mindkettőjük számára.

jutalomjatek 600
Kattints a képre az előzetesért!

A kiemelkedő színházi munkássága (Royal Shakespeare Company), számos mozifilm (Az embervadász, Mocskos zsaruk, X-Men 2) és Emmy-díjjal jutalmazott tévéfilm szerepe (Nürnberg) által világhírű Brian Cox mellett a JutalomJáték további szerepeiben a pályakezdő magyar származású színésznő Coco König, Emilia Fox (A zongorista, A néma szemtanú), Anna Chancellor (Majd újra lesz nyár) és Lukáts Andor látható. Edelényi János filmje magyar-brit koprodukcióban készült, vezető producere Berger József (Mythberg Films), operatőre Máthé Tibor, zeneszerzője Pacsay Attila. A forgatókönyvet Edelényi, Gilbert Adair, az Álmodozók című Bernardo Bertolucci-film írója és Tom Kinninmont közösen jegyzi. A JutalomJátékot a magyar mozik közönsége a tervek szerint 2016 második felében láthatja az A-Company Hungary forgalmazásában.

A Palm Springs-i fesztivál évről-évre bemutatja az Oscar-díjakért versenyző filmek javát. Nemes Jeles László Saul fia című filmje is műsoron lesz, és a fiatal magyar rendezőt a Variety magazin szerkesztősége rangos díjjal tünteti ki Palm Springsben. Nemes Jeles Lászlót ugyanis a filmesek bibliájaként számon tartott amerikai magazin az év felfedezettjei – „10 Directors to Watch” – közé. Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című, 2015-ben összesen 20 nemzetközi fesztiváldíjjal jutalmazott, kiemelkedő sikerű első mozifilmje is műsoron lesz a rangos amerikai fesztiválon január első napjaiban.

(forrás: Filmalap)