A The Survivor története a második világháborúban, a lengyelországi megszállás idején kezdődik. Miután Harry Haftot Auschwitzba küldték, a férfi egy lehetetlennek tűnő választás előtt találja magát: az egyik tiszt lehetőséget ad számára az életéért küzdeni a ringben, de a győzelemnek borzalmas ára van: vagy ő marad talpon, vagy ellenfele.

A film visszaemlékezéseken keresztül eleveníti fel a férfi egész életére kiható döntését. A jelenben Haft Rocky Marciano bokszolóval akar megküzdeni, a film pedig az idáig vezető pszichológiai utat göngyölíti fel. Justine Juel Gillmer forgatókönyvíró ezeket az időbeli ugrásokat használja arra, hogy bemutassa a történet mögött rejlő emberi döntéseket és érzéseket.

A főszerepet Ben Foster alakítja, akit többek közt a Ne hagyj nyomot!, az EllenségekA préri urai és az Öld meg kedveseid című filmekből ismerhetünk. Foster mellett feltűnik a Fantomszálban remeklő Vicky Krieps, valamint Billy Magnussen, Peter Sarsgaard, John Leguizamo, Danny DeVito, Dar Zuzovsky és Saro Emirze.

 

Barry Levinson filmjének különlegessége számunkra, hogy a forgatás nagy része Magyarországon zajlott, magyar szakemberekkel. A The Hollywood Reporternek adott interjúban a rendező elmondta, hogy kifejezetten jó volt magyar szakemberekkel forgatni. "Az egész stáb a szívén viselte a történetet. Nyilván a stáb tagjai nem éltek a második világháború idején, mert már túl régen volt, de hallottak róla történeteket másoktól. A forgatást tekintve nagyon tisztelettudóak voltak. Elég gyorsan kellett forgatnunk. Nem túl nagy költségvetésű film. 34 nap alatt kellett felvennünk a filmet. Sokat kellett trükköznünk azért, hogy elég hiteles és nagy volumenű legyen."

Levinson más szállal is kötődik a magyarokhoz: a Paterno című HBO-n bemutatott filmjét Rév Marcell operatőrrel forgatta, aki a rendező fiával, Sam Levinsonnal készíti a nagysikerű Eufória sorozatot.

A The Survivort a 2021-es Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, a nagyközönség április 27-től nézheti meg az HBO-n. 

Forrás: Playlist