Vass Gábor 1956-ban, Kömlőn született, gyermekkorát Egerben töltötte. 1974 és 1978 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola diákja volt, Várkonyi Zoltán osztályában végzett. Diploma után a szolnoki Szigligeti Színház tagja volt, majd a Szegedi Nemzeti Színház társulatába került. Tíz évet töltött a Madách Színházban, majd szabadúszó lett. Színészként feltűnt a Szomszédok és a Kisváros epizódjaiban, jellegzetes hangja miatt szinkronszínészként lett a legismertebb.

Leghíresebb szinkronszerepei közt ott van Sean Connery James Bondja, Patrick Swayze a Ghostban, Russel Crowe a Gladiátorban, Mufasa az Oroszlánkirályban, és az első szinkronban az ő hangján szólalt meg Bruce Willis a Die Hard-ban. Állandó hangja volt William Shatnernek, Samuel L. Jacksonnak és Burt Reynoldsnak is, többször megszólalt Nick Nolte és Robert De Niro helyett. 2017 óta a Retró Rádió szignálhangja volt.

A Retro Rádió munkatársai így búcsúztak tőle a Facebookon: „Megrendülten búcsúzunk kollégánktól és jó barátunktól. Ő adott hangot a szavainknak, és nekünk most elfogytak a szavaink… A család tisztelettel kéri a sajtó munkatársait, hogy fájdalmukat és gyászukat tartsák tiszteletben, nem kívánnak nyilatkozni”.

Néhány éve a Sztárportré című műsor vendége volt, a beszélgetés itt nézhető meg:


Forrás: Wikipedia, ISZDB, Facebook