Jack Garfein - számos hollywoodi színész tanácsadójaként - már több mint negyven éve oktatja a híres Method Acting módszert, amely arra ösztökéli a színészeket, hogy minél több személyes tapasztalatot építsenek be szerepükbe, alakuljanak át az eljátszott karakterré.

Garfein rendezőként is
bemutatkozott
Garfein egészen korán megismerkedett a színészmesterséggel, s alig 21 évesen csatlakozott a rangos New York-i Actors Studiohoz. Pályafutása során olyan színészóriásokkal dolgozott együtt, mint például Robert De Niro, Dustin Hoffman, Marlon Brando vagy Marilyn Monroe, s az ő nevéhez fűződik Steve McQueen, James Dean, George Peppard és Ben Gazzara felfedezése is.

1957-ben rendezőként is bemutatkozott, az egy déli katonai akadémia kulisszái közé helyezett The Strange One című filmjében zömmel az Actors Studio színészei domborítottak, ám részben erős társadalomkritikája miatt hollywoodi berkekben radikális rendezőként könyvelték el, s négy évvel későbbi Something Wild című filmje után ismét az oktatás és instruálás felé fordult. Nem csak színészek kerültek ki a keze alól, a Los Angeles-i Actor's Studio-ban nem kisebb tehetségeket segített, mint a Taxisofőr forgatókönyvével hírnevet szerző Paul Shrader, vagy a Holt költők társasága szkriptírója, Tom Schulman. Több mint húsz év amerikai művészképzés után Garfein áthelyezte székhelyét Európába és 1989-ben megalapította saját műhelyét a Le Studio Jack Garfein-t.

Nem kell azonban Londonba, vagy Párizsba utaznia annak, aki szeretne elmélyülni a Method Acting módszerében: Jack Garfein idén júliusban Budapesten háromhetes kurzust tart a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.  A színészi, rendezői, forgatókönyv- és drámaírói mesterkurzus rendkívül intenzív lesz – ígérik a szervezők. A heti öt alkalommal reggeltől késő délutánig tartó foglalkozásokon kívül a résztvevők párokban vagy kis létszámú csoportokban készülnek majd a következő napra.

Legendás tehetség az Actors Studio-ból
James Dean

A fizetős képzés nyitott: jelentkezési előfeltételek nincsenek, de Jack Garfein a jelentkezési anyagok alapján dönti el, kikkel kíván együtt dolgozni, ezért érdemes a jelentkezési lapokon minden fontos információt feltüntetni, amelynek alapján kirajzolódik a jelentkező személyisége, szakmai és tanulmányi előélete. A jelentkezéseket május-június folyamán dolgozzák fel, és mivel az elbírálás beérkezési sorrend alapján történik, a szervezők szerint érdemes minél hamarabb beszerezni a szükséges papírokat.  A sikeres jelentkezés érdekében  a szervezők is szívesen segítenek (budapest@jackgarfein.com).

Azokat, akik felvételt nyernek, telefonon illetve e-mailben értesítik. A felvétel után a résztvevőknek öt nap áll rendelkezésre, hogy befizessék az úgynevezett aktív és passzív részvétel  a 800, illetve 500 eurós díját. A képzésen kedvezményes és ingyenes részvételre is lehetőség van, ezekről bővebb információt a szervezők adnak. A befizetés után a résztvevők felhasználónevet és jelszót kapnak Jack Garfein weboldalához, ahonnan a képzésre vonatkozó exkluzív információkat tölthetnek le. Emellett tehetségkutató és irodalmi ügynökségekkel, illetve szkriptdoktorokkal kapcsolatos elérhetőségekhez is hozzásegítik a résztvevőket.

További információk: http://jackgarfein.com/