Ezt megelőzően Bertolucci a nemzetközi sajtónak tartott tájékoztatóján elmondta, hogy nem szívesen vállalta a zsűri vezetését. "Idős vagyok, és tudom, mit jelent naponta legalább két filmet végignézni. Alberto Barbera, a szemle igazgatója győzött meg, de azt ígérte, csak tizennyolc film lesz, közben pedig húsz film versenyez, ami azt jelenti, hogy naponta legalább hármat kell végignéznem. Remélem, hogy az alkotások engem is meglepnek!" - hangsúlyozta Bertolucci, aki felidézte, hogy 1990-ben a cannes-i filmfesztivál zsűrijének elnöke volt, az 1993-as velencei filmfesztiválon pedig zsűritag.

velence S B 500


A fesztivál közönsége szerda reggel óta gyülekezett a velencei Lidón leterített vörös szőnyeg körül, hogy ne maradjon le a sztárok felvonulásáról. Elsőként a megnyitón levetített film főszereplői, Sandra Bullock és George Clooney vonultak végig a rajongók és a kamerák előtt.

Az amerikai színész türelmesen adta az autogramokat, ezért a nyitófilm vetítése is késéssel kezdődött. Sandra Bullock az újságíróknak elmondta, hogy a mexikói Alfonso Cuarón rendezte Gravity (Gravitáció) forgatása közben valóban az űrben érezte magát. A filmet elsőként a sajtó láthatta 3D-változatban és az olasz filmkritikusok első véleményei dicsérőek voltak.

A filmet a fesztivál első vacsorája követte a Hotel Excelsior tengerpartján.